'Topnerd Tycho' kanshebber beste theologische boek

Voor het beste theologische boek van het jaar zijn vijf titels genomineerd. Voor het eerst maakt een kinderboek kans op de jaarlijkse prijs. Het is 'Het geheime logboek van topnerd Tycho' van kinderboekenschrijfster Corien Oranje en de Delftse hoogleraar nanobiologie Cees Dekker.

Daarin wordt aan de hand van de belevenissen van Tycho betoogd dat geloof in God en de evolutietheorie prima samen kunnen gaan. Het is genomineerd, stelt de jury, 'omdat het boek het debat over schepping en evolutie een enorme oppepper gaf'.

De andere genomineerden zijn de hoogleraren Erik Borgman met 'Waar blijft de kerk? Gedachten over opbouw in tijden van afbraak' en Stefan Paas met 'Vreemdelingen en priesters. Christelijke missie in een postchristelijke omgeving'.

Ook het boek 'Woestijnvaders' van Mattias Rouw is genomineerd. In dat boek worden de oude teksten van vroegchristelijke monniken vertaald naar inspirerende teksten voor de huidige tijd.

De laatste genomineerde is Thomas Quartier die in 'Anders leven. Hedendaagse monastieke spiritualiteit' inzoomt op de kern van het kloosterleven.

De prijs voor het beste theologische boek wordt op 25 juni uitgereikt tijdens de Nacht van de Theologie (zie www.nachtvandetheologie.nl, waar ook kaarten voor het evenement kunnen worden gekocht). De jury voor het beste theologische boek wordt gevormd door de theologie-recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad.

Tijdens de Nacht van de Theologie wordt ook de titel Theoloog van het Jaar uitgereikt. De genomineerden daarvoor worden volgende week bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden