Topmilitairen: Nederland moet blijven

Nederland slaat volgens topmilitairen internationaal een modderfiguur als er al dit jaar een einde komt aan de missie in Uruzgan. Bovendien zou het de provincie op grote achterstand zetten.

Dit jaar uit Uruzgan vertrekken, zou niet alleen buitengewoon schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de Afghaanse provincie, maar ook voor het internationaal aanzien van Nederland. „We kunnen Uruzgan niet de rug toekeren”, zegt voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Onder zijn leiding begon in 2006 de missie in Uruzgan. Berlijn haalde gisteren fel uit naar de PvdA, die hij verwijt alleen maar oog te hebben voor het partijbelang en de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De opstelling van de PvdA ’heeft niets met de missie in Uruzgan te maken’. „Als we beloven dat de Vogelaar-wijken binnen vier jaar zijn verbeterd en aan het eind van die vier jaar blijkt dat nog niet gelukt, zeggen we toch ook niet: we gaan weg?” Het land moet geregeerd worden. Je kunt niet alleen partijpolitiek bedrijven.”

Ook generaal Mart de Kruif, het afgelopen jaar commandant van de Navo-troepen in het zuiden van Afghanistan, pleit voor het verlengen van de missie in Uruzgan. „Het is belangrijk dat de wederopbouw wordt voortgezet. Als je het Nederlandse reconstructieteam weghaalt, duurt het jaren voordat je als Navo weer de kennis van de lokale structuur bezit”, aldus De Kruif die op werkbezoek in Australië is. Dat land levert ook troepen voor Uruzgan.

Een kleinere missie elders in Afghanistan is voor generaal b.d. Berlijn geen oplossing. „De Navo heeft Nederland gevraagd om de verantwoordelijkheden in Uruzgan geleidelijk over te dragen aan het Afghaans gezag. Dat doe je niet als je op stel en sprong de provincie verlaat en met zeventig trainers in een kazerne in Kaboel gaat zitten.”

Berlijn voorziet grote schade voor het aanzien van Nederland in het buitenland als het de coalitielanden ’verschrikkelijk’ in de steek zou laten. „We worden ongeloofwaardig als we blijven zeggen: ’We hebben ons steentje bijgedragen en gaan nu weg’. Andere landen leveren ook een grote bijdrage aan de missie in Afghanistan en zijn ook nog aanwezig in bijvoorbeeld Kosovo en Afrika. Hoezo, zullen andere landen zeggen, komen jullie dan naar Afrika of Oost-Timor?”

Beide generaals stellen dat in Uruzgan vooruitgang wordt geboekt. De Kruif: „De regio staat er beter voor. Als je goed kijkt, zul je zien dat het conflict veranderd is. We zijn goed bezig. Nu gaat het om de tijd die we krijgen.”

Berlijn: „Er wordt in Afghanistan vooruitgang geboekt. Niet zo veel en zo snel als we zouden willen, maar dat geldt ook voor andere landen.”

Voormalig commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn. ANP Photo
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden