Topman wankel Laurus stapt op

Harry Bruijniks, topman van supermarktconcern Laurus, heeft gisteren per direct het bedrijf verlaten. Aanleiding is een conflict over de toekomst van Super de Boer.

Super de Boer is de enige formule die het kwakkelende concern Laurus nog rest na verkoop van de Edah- en Konmar-winkels eerder dit jaar. Over de precieze aard van het conflict wordt door alle betrokken partijen gezwegen, maar het is een publiek geheim dat er spanningen waren binnen de top van het concern over de toekomst. Zo heeft Laurus nog steeds geen visie voor Super de Boer weten te ontwikkelen.

Laurus ontkent officieel dat er sprake is van ruzie over de financiële positie van het bedrijf. Het Financieele Dagblad meldde deze zomer nog op basis van anonieme bronnen dat Bruijniks een hoog oplopend conflict heeft met zijn financiële man Kenaad Tewarie over de verkoop van de 43 Edah-franchisewinkels. Bruijniks had deze winkels willen ombouwen tot Super de Boer. Tewarie wilde de winkels juist verkopen, om de schulden van Laurus te kunnen afbouwen. Vorige week werden de winkels verkocht.

Drie weken geleden liet kredietverzekeraar Euler Hermes uit onvrede over de onzekere toekomst weten dat het niet langer leverancierskredieten aan Laurus verzekert.

Gert-Jan Steffinga, bestuurder van CNV Dienstenbond, betreurt het vertrek van Bruijniks, die de vakorganisaties altijd open tegemoet trad. ,,Toen in de distributiecentra mensen moesten worden ontslagen, kwam hij het zelf uitleggen. Dat iemand uit die ivoren toren neerdaalt, wordt dan gewaardeerd.” Maar beleggersclub VEB bejubelt het vertrek. ,,Een eerder ontslag had gezien zijn prestaties voor de hand gelegen: de aandelenkoers is sinds zijn aantreden 71 procent gedaald.” Bruijniks wordt opgevolgd door interim-manager Ton van de Laar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden