Topman Vestia aangehouden

Onderzoek naar fraude, omkoping en witwassen bij woningcorporatie

De financiële topman Marcel de Vries van woningcorporatie Vestia is aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude, omkoping en witwassen. Afgelopen vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij twee weken blijft vastzitten. Dat duidt op zware verdenkingen.

De Fiod neemt momenteel geldstromen onder de loep tussen De Vries en een tussenpersoon. Die is eveneens verdachte, maar werd niet aangehouden. De opsporingsdienst heeft verschillende doorzoekingen verricht en beslag gelegd op bankrekeningen. Het onderzoek is nog in volle gang, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De Vries was de financiële rechterhand van de gewezen directeur-bestuurder Erik Staal. Die ruimde begin februari het veld nadat de avonturen met risicovolle financiële producten de woningcorporatie aan de afgrond hadden gebracht. Staal zelf is volgens de zegsvrouw van het OM geen verdachte.

Als 'treasurer-controler' was De Vries verantwoordelijk voor het beheer van de financiën en direct betrokken bij de aanschaf van de derivaten die Nederlands grootste corporatie in de problemen brachten. Deze derivaten dienen als verzekering tegen rentestijgingen. Maar de rente daalde juist en stond zo laag dat Vestia 1,5 miljard euro bij moest storten als onderpand. Dankzij een lening van de Waterschapsbank is de corporatie voorlopig uit de gevarenzone. Door bezit te verkopen en huren te verhogen wil ze uit de schulden komen.

Een van de grote vragen is waarom Vestia in 2010 besloot zijn derivatenportefeuille te verdubbelen van vijf naar tien miljard euro. De raad van commissarissen, die toezicht moest houden, leek daar geen moeite mee te hebben. Inmiddels vertrokken commissarissen erkennen achteraf wel dat er te grote risico's zijn genomen. Staal zou bovendien de ramp met de derivaten lang tegenover hen hebben verzwegen.

Naar aanleiding van de Vestia-affaire heeft de Tweede Kamer besloten tot een parlementaire enquête naar de handel en wandel van corporaties en het toezicht. Het nieuwe Vestia-bestuur reageerde dit weekeinde op de website. "Wij vinden het spijtig dat Vestia weer op een uiterst negatieve wijze in de media staat. We moeten hier echter helaas doorheen om met een schone lei te kunnen beginnen." De schade zal worden verhaald als strafbare feiten of laakbaar gedrag aan het licht komen, kondigt het bestuur aan.

'Veel geleerd van crisis'
Ja, er was in zijn werk als treasurer van Vestia heel veel veranderd. Bij zo'n groeiende woningcorporatie werd steeds meer professionaliteit gevraagd. Je moest zaken doen met meer buitenlandse partijen, meer Nederlandse partijen. "Maar daar ontwikkel je je in mee." Althans, zo beoordeelde Marcel de Vries zichzelf op het jaarlijkse congres van publieke treasurers in 2010. Twee jaar later krijgen de woorden van de man achter de Vestia-derivaten een ander gewicht. Financiering van corporaties was makkelijk, je hoefde banken maar te bellen. "Met rentemanagement", daar had hij het behoorlijk druk mee. Dat was 'door de lange horizon' complexer dan treasury in het bedrijfsleven. Van de kredietcrisis had hij veel geleerd. "Dan leer je wat er te koop is in de wereld en niet alles klakkeloos aan te nemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden