Topman Unilever in VN-panel

Polman als enige uit het bedrijfsleven lid van forum ontwikkelingssamenwerking

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Unilever-topman Paul Polman neemt zitting in het VN-panel dat de toekomst van de internationale ontwikkelingssamenwerking moet uitstippelen. De Nederlander zit daar aan tafel met onder anderen de Jordaanse koningin Rania, oud-president Horst Köhler van Duitsland en Graça Machel, mensenrechtenactiviste en echtgenote van Nelson Mandela. De 23 panelleden uit evenzoveel landen zijn vooral prominente (oud-)politici en economen. Polman is de enige vertegenwoordiger van het bedrijfsleven.

De voorzitters waren al wat langer bekend: dat zijn de Britse, Indonesische en Liberiaanse regeringsleiders David Cameron, Susilo Bambang Yudhoyono en Ellen Johnson-Sirleaf.

Het zogeheten High Level Panel on Post-2015 Development Agenda komt eind september voor het eerst bijeen en moet in de eerste helft van volgend jaar klaar zijn. Het forum staat voor de taak nieuwe ontwikkelingsdoelen te formuleren, als opvolgers van de millenniumdoelstellingen. Die zijn in september 2000 vastgesteld door 189 regeringsleiders en lopen in 2015 af. In deze millenniumdoelen staan armoedebestrijding, onderwijs, drinkwater en duurzaamheid centraal. Lang niet alle millenniumdoelen zullen worden gehaald. De nieuwe doelen moeten ambitieus en actiegericht zijn, maar ook beperkt in aantal en beknopt.

In deze post-2015-agenda zullen het bedrijfsleven en andere particuliere spelers een grotere rol krijgen. Ook zal het accent meer komen te liggen op duurzame ontwikkeling, economische groei en de nieuwe rol van de opkomende economieën. De nieuwe internationale koers zal richtinggevend zijn voor ontwikkelingsorganisaties, die nu nog uitgaan van de millenniumdoelen.

Het Unilever-concern van Polman wordt gezien als een van de multinationals die het verst gevorderd zijn op het gebied van duurzaamheid. Polman streeft ernaar de ecologische voetafdruk van Unilever -- de mate waarin het concern het milieu belast -- in 2020 te hebben gehalveerd.

Demissionair staatssecretaris Knapen is blij met de benoeming van Polman. "Hij is het boegbeeld van een bedrijf dat internationaal bekendstaat als voorloper op het terrein van duurzaamheid. Bedrijven, particuliere fondsen en opkomende economieën als Brazilië en China spelen een veel grotere rol. Het is essentieel hen te betrekken bij de nieuwe ontwikkelingsagenda."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden