Topman Trafigura mag vervolgd worden om 'gifschip'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de topman van Trafigura, Claude Dauphin, vervolgen in de affaire rond het gifschip Probo Koala. Het hof heeft de bezwaren van Dauphin tegen de dagvaarding verworpen. Dat heeft het hof in Amsterdam vandaag bepaald.

Justitie wil Dauphin vervolgen voor het leiding geven aan de illegale export van het afval van het schip naar Ivoorkust. Dauphin was president-directeur van Trafigura, in wiens opdracht de Probo Koala in de zomer van 2006 voer. Het schip voer op 5 juli 2006 weg uit Amsterdam. Het afval werd vanaf 19 augustus gelost in Ivoorkust.

Dauphin maakte bezwaar tegen de dagvaarding, omdat hij pas halverwege augustus wist dat er afvalstoffen aan boord waren. De uitvoer was toen al voltooid, aldus Dauphin. Het hof in Amsterdam verklaarde het bezwaar gegrond. Het OM ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat het hof zich er opnieuw over moest buigen.

Schadelijk afval
Oliebedrijf Trafigura werd in december in hoger beroep veroordeeld in de zaak rond Probo Koala. Het bedrijf kreeg een boete van 1 miljoen euro. De gemeente Amsterdam ging vrijuit. Ook de Amsterdamse afvalverwerker APS kreeg geen straf.

Trafigura, dat volgens rechters een van de grootste oliebedrijven ter wereld is, heeft altijd tegengesproken dat het afval schadelijk was voor de gezondheid. De regering van Ivoorkust heeft gezegd dat tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen doordat het afval in de openlucht werd gedumpt. Er zouden volgens Ivoorkust 16 mensen aan zijn overleden, maar volgens Trafigura is hiervoor geen bewijs.

Hoewel de rechtszaak in Nederland niet ging over wat er in Afrika is gebeurd, heeft de rechtbank dit in 2010 ook niet helemaal buiten beschouwing gelaten. Trafigura heeft immers zelf besloten het scheepsafval tegen een veel lagere prijs in Ivoorkust achter te laten, zonder zich ervan te vergewissen dat het op een juiste manier verwerkt zou worden, aldus de Amsterdamse rechters.

De advocaten die het opnemen voor Trafigura, mr. Marieke Bakker (advocaat van Naeem A. van Trafigura), mr. Aldo Verbruggen, mr. R. de Bree en mr. M. Wladimiroff, in juni 2010. Beeld ANP
De advocaten die het opnemen voor Trafigura, mr. Marieke Bakker (advocaat van Naeem A. van Trafigura), mr. Aldo Verbruggen, mr. R. de Bree en mr. M. Wladimiroff, in juni 2010.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden