Topman SEC maakt zich onmogelijk

AMSTERDAM - De positie van Harvey Pitt, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission), wankelt. Democratische en Republikeinse politici zinspeelden gisteren openlijk op zijn aftreden.

De topfunctie bij de beurswaakhond heeft sterk aan belang gewonnen door de vele boekhoudschandalen. De SEC-voorzitter zou een volstrekt ongeloofwaardige kandidaat hebben voorgedragen als baas van de nieuwe onafhankelijke toezichthouder op de accountants (Accounting Oversight Board, AOB).

Deze kandidaat, rechter en oud-FBI-directeur William Webster, blijkt als lid van de kascontrolecommissie van U.S-Technologies malversaties oogluikend te hebben toegestaan. Een andere kandidaat-voorzitter zou uiteindelijk door de SEC zijn afgewezen op last van het Witte Huis.

Leden van het Amerikaanse Congres, dat tot de instelling van de toezichthouder AOB besloot, eisen opheldering over de selectieprocedure. ,,Het gebrek aan openheid werpt vragen op die door het Witte Huis moeten worden beantwoord'', aldus de Republikeinse senator Mike Enzi. ,,Pitt moet aftreden omdat hij de geloofwaardigheid mist om de functie te vervullen'', zei de Democratische senator Sarbanes, de initiatiefnemer van de Sarbanes-Oxley wet, die het Amerikaanse bedrijfsleven verplicht strengere boekhoudregels in acht te nemen.

President Bush heeft vooralsnog niet openlijk afstand genomen van Pitt, die hij in augustus vorig jaar benoemde, vóórdat de schandalen werden onthuld. Webster, tevens oud-directeur van de CIA, is een 'gerespecteerd' man in beide partijen, zei de woordvoerster van het Witte Huis.

De benoeming van Webster is niet de eerste vergissing die Pitt begaat. Sinds zijn aantreden gold Pitt, die jarenlang als Wall Street-advocaat de grote accountantskantoren tot zijn clientèle rekende, onder Democraten als 'vriend' van de accountancy.

Kort na zijn aantreden zei hij voor een gezelschap registeraccountants het zeer te betreuren dat de SEC niet 'vriendelijker' was geweest ten aanzien van de accountants. Hij beloofde meer samenwerking.

In april van dit jaar lunchte Pitt met accountants van KPMG die hij als advocaat had leren kennen: de afspraak werd Pitt tot in het Congres toe kwalijk genomen omdat de SEC zojuist een onderzoek had ingesteld naar de rol van KPMG bij het boekhoudschandaal bij Xerox. De verdediging van Pitt luidt steevast dat hij zijn contacten met de accountants en bankiers benut om de problemen van de sector te begrijpen.

Critici stellen dat een SEC-voorzitter onpartijdig dient te zijn om gezag te verwerven en financiële middelen aan te boren: alleen zo kan de SEC er in slagen zijn wettelijke taken uit te oefenen.

In plaats daarvan is de beurswaakhond onder Pitt ten prooi gevallen aan interne conflicten: de benoeming van Webster is daar van een voorbeeld. De twee Democraten stemden tegen Webster, de drie Republikeinen voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden