Update

Topman ProRail brengt Mansveld in verlegenheid

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pier Eringa is aangesteld als topman van ProRail om de relatie met het ministerie van Infrastructuur te verbeteren. Maar die relatie liep vandaag een flinke knauw op. De baas van de spoorbeheerder liet weten nog achter een interview met het FD te staan waarin hij beweerde dat zijn bedrijf onder druk van het ministerie soms slecht nieuws onder de pet moet houden.

Hij bracht daarmee staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in grote verlegenheid tijdens een Kamerdebat over ProRail. Zij had juist die dag ervoor de Kamer laten weten dat hij zijn woorden had teruggenomen. Maar in de pauze van het debat zei Eringa onder meer tegen BNR dat hij nog volledig achter zijn woorden staat.

De oppositie wilde onmiddellijk opheldering, maar kreeg die ondanks langdurig aandringen niet. Mansveld bleef bij haar standpunt dat Eringa zijn woorden heeft ingeslikt. ,,Een bizar debat is dit'', oordeelde Martijn van Helvert (CDA). ,,We zijn op dit moment getuige van de grootste communicatiestoornis ooit'', verklaarde Barry Madlener (PVV).

Geconfronteerd met de woorden van Eringa zei Mansveld na afloop tegen de pers: ,,Dat laat ik dan aan de heer Eringa. Mij heeft hij laten weten dat hij afstand heeft genomen van die uitspraak.'' Eringa zelf wilde na het debat niet meer over het gewraakte interview spreken. Mansveld zegt ,,zeer zeker'' met hem verder te kunnen samenwerken.

Staatssecretaris Mansveld weigerde ProRail-baas Pier Eringa de hand te schudden, zoals op de video hieronder te zien is. Het artikel loopt verder onder de video.

Verbetering van communicatie is juist een van de kernpunten van de verbetering van de samenwerking tussen ProRail en het ministerie. ,,Communicatie staat hoog op de agenda'', aldus de bewindsvrouw. Mansveld kondigde eerder aan meer aansturing te willen geven aan ProRail.

Maar de Kamer zegt hier weinig van terug te zien. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA waren kritisch. Duco Hoogland van de PvdA wilde weten hoe Mansveld de werkrelatie met ProRail gaat verbeteren. En VVD'er Betty de Boer wil beter op de hoogte worden gehouden van kostenoverschrijdingen bij grote bouwprojecten.
Mansveld zegde toe de Kamer nog beter te zullen informeren en de spoorbeheerder strakker te gaan sturen. ,,Ik ga er dichter bovenop zitten'', zei ze. Binnenkort wordt het debat voortgezet. Het tweede deel werd verplaatst omdat de Kamerleden meer duidelijkheid willen over de relatie tussen Mansveld en Eringa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden