Topman Lehman Brothers: de crisis was de schuld van de politiek

Demonstranten flankeren Richard Fuld tijdens zijn verklaring voor de commissie die de oorzaken en effecten van het faillissement van Lehman Brothers onderzocht in 2008.Beeld reuters

De Gorilla van Wall Street gaf vorige week voor het eerst in zes jaar een interview. Volgens topman Richard Fuld, die niet bekend staat om zijn maatschappelijke engagement, waren niet de banken verantwoordelijk voor de schuldencrisis die volgde na het faillisement van Lehman Brothers. De politiek was de oorzaak van de chaos.

Volgens Fuld ontstond de crisis na een 'perfecte storm' van eenvoudig toegankelijke kredieten, die begon met het verlangen van de overheid om iedereen toegang te geven tot 'de Amerikaanse droom'. De overheid stimuleerde mensen en bedrijven om te geld te lenen om huizen te kopen of bedrijven te starten als aanjager van de economie. Over de manier waarop die kredieten vervolgens door Lehman werden opgedeeld en versleuteld tot nieuwe, dubieuze, financiële producten, zei Fuld tijdens het interview niets.

In maart 2010, anderhalf jaar na het faillissement van Lehman, verscheen er een rapport van 2200 pagina's dat tot in detail de ondergang van de bank beschrijft. De hoofdoorzaak van het faillissement waren de forse investeringen in pakketten slechte hypotheken op basis van veel geleend geld.

Fijne sfeer
In het interview prees Fuld de sfeer binnen de bank: "Ik was gezegend met een geweldig team. We zaten er samen in. Ik geniet ervan om over de bedrijfscultuur te praten". Volgens Larry McDonald was dat een sfeer van het nemen van grote risico's en creatief boekhouden. Hij werkte jarenlang bij Lehman Brothers en goot zijn ervaringen in een insidersverhaal in de bestseller 'A Colossal Failure Of Common Sense'.

McDonald legt de schuld van de ondergang van de bank volledig bij het management. In een interview uit 2013 met de Vlaamse krant De Tijd zegt hij: "Er werd veel te agressief op groei gefocust en risico genomen." Volgens McDonald was Fuld vooral jaloers op een groepje ex-Lehman Brotherwerknemers en oprichters van durfkapitalist Blackstone: "De quote van John Pierpont Morgan vat verhaal van Lehman heel goed samen: 'Er is niets in deze wereld dat zo gewelddadig het oordeelvermogen van een man verstoort als het zien van een buur die rijker wordt dan hem'."

Fundament is weg
Fuld bekende in het interview weinig vertrouwen te hebben in de toekomst: "Waarom is het fundament uit Amerika gehaald? De mensen die het nodig hebben krijgen geen financiering meer, en bedrijven krijgen meer schulden of blijven op hun geld zitten en er wordt niet meer geïnvesteerd".

Volgens McDonald ziet de financiële sector er tegenwoordig inderdaad anders uit: "Positief is dat de grote hefboom is verdwenen. Handelaren die vroeger over 2 miljard beschikten om te verhandelen, hebben nu misschien nog 20 miljoen. Kapitaalvereisten worden opgelegd. Maar er is nog altijd te weinig transparantie. Een belangrijke les van Lehman is dat kapitalisme niet werkt zonder transparantie. De balansen van banken zijn nog altijd duistere zwarte dozen. Bovendien zijn de banken ook niet afgeslankt, waardoor ze een systeemrisico blijven."

Fuld: "Ik ben een hardcore-kapitalist, maar kapitalisme werkt alleen als het aan de top begint en doordruppelt naar beneden." Daarmee lijkt hij zich bijna in de hoek van Piketty te scharen en het gevaar van inkomensongelijkheid te onderkennen. Opmerkelijk voor de topman die volgens McDonald via zijn chauffeur vanuit de auto een portier opdroeg de lift vrij te houden zodat hij niet hoefde te wachten op weg naar de 31ste verdieping van het gebouw. "Op zich best, maar 'totaal losgeslagen van de werkelijkheid'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden