Topman Europees bedrijf verdient 5,6 miljoen euro

De topmannen van 77 grote Europese beursgenoteerde bedrijven verdienden vorig jaar gemiddeld 5,6 miljoen euro. In 2011 was dat ook zo. Peter Voser, ceo van Shell, behoorde met een inkomen van 10,5 miljoen tot de best betaalden. ING-voorman Jan Hommen staat met 1,3 miljoen euro onder aan de lijst.

Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Value@Stake naar de salarissen en bonussen van topmannen en president-commissarissen van bedrijven die deel uitmaken van twee aandelenindexen: de Stoxx Europe 50 en de Euro Stoxx 50. Dat zijn in totaal 77 bedrijven - een aantal concerns zit in beide indices. Zes van die 77 zijn (half-)Nederlands: Shell, Unilever, chipmachinefabrikant ASML, Philips, Unibail Rodamco (vastgoed) en ING.

De best betaalde onder de 77 was Volkswagen-chef Martin Winterkorn met 12,8 miljoen euro. Ook vorig jaar voerde hij de lijst aan. Winterkorn verdiende bijna 9 ton meer dan de baas van de Britse oliegigant BP, Robert Dudley. Voser staat zesde op de lijst, Unilever-topman Paul Polman 22ste met 6,9 miljoen.

De bedragen dekken maar deels de werkelijkheid. Topmannen krijgen vaak lange-termijnbonussen in de vorm van aandelen of opties die zij pas later, of onder bepaalde voorwaarden, mogen verzilveren. De onderzoekers hebben de waarde van de aandelen en opties genomen op het moment dat ze werden verstrekt. De waarde bij de verzilvering kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen. Overigens neemt het aantal bedrijven af dat werkt met beloningen in opties. Ze kiezen vaker voor bonussen in de vorm van aandelen. Pensioenuitkeringen rekenen de onderzoekers niet mee bij het inkomen.

Opvallend is dat er geen topmannen van banken en verzekeraars in de toptien staan. Volgens de onderzoekers komt dat doordat er in diverse Europese landen maatregelen zijn genomen om exorbitante beloningen tegen te gaan.

In Nederland keert ING bijvoorbeeld geen bonussen uit aan zijn bestuurders zolang het bedrijf zijn schuld aan de staat niet heeft afgelost. Vooral daarom is Jan Hommen, net als vorig jaar, de man die de rij sluit.

Stuart Gulliver van het Britse HSBC is de best betaalde bankier met 7,6 miljoen euro. Deutsche Bank betaalt zijn eerste man nog meer, maar die bank had te maken met een wisseling aan de top in 2012. Als Deutsche Bank één topman had gehad, had die wel in de toptien gestaan.

Op de lijst ontbreken vanzelfsprekend de namen van bestuurders van Nederlandse bedrijven die geen deel uitmaken van de twee Europese indexen. Onder hen was vorig jaar ook een aantal grootverdieners zoals Jean-Francois van Boxmeer (Heineken), Nancy McKinstry (WoltersKluwer) en Erik Engström (ReedElsevier).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden