Update

Topman Camiel Eurlings aan de kant gezet door KLM

(Voormalig) directeur Camiel Eurlings van KLM.Beeld ANP

Camiel Eurlings legt per direct zijn functie als topman van KLM neer. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij vandaag. De termijn van Eurlings liep nog tot april volgend jaar, maar de raad van commissarissen van het bedrijf zag nu al geen heil in een verlenging van zijn dienstverband.

Eurlings blijft wel positief over het bedrijf. 'KLM is en blijft een fantastisch bedrijf, waar ik met veel plezier en passie de afgelopen 4 jaar heb mogen werken. Ik wens de 35.000 KLM'ers wereldwijd alle succes toe op weg naar de 100e verjaardag over 5 jaar,' is te lezen op de website van KLM.

Eurlings wordt opgevolgd door Pieter Elbers, de huidige tweede man van het Nederlandse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM. De termijn van Eurlings als hoogste baas van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij liep nog tot april volgend jaar.

Het bedrijf gaf in een persbericht aan dat het besluit om nu te vertrekken in onderling overleg tussen de voormalige minister en de raad van commissarissen is genomen. Uit latere toelichtingen bleek dat de commissarissen hebben besloten dat Eurlings niet kon blijven. Over de redenen daarvoor wilde een woordvoerder van KLM woensdagavond niets zeggen.

Het bestuur
Eurlings heeft nog geen anderhalf jaar de leiding van KLM in handen gehad. Hij nam op 1 juli vorig jaar het roer over van Peter Hartman. Daarvoor zat hij sinds 2011 in het bestuur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

Eurlings lag de afgelopen tijd naar verluidt zwaar onder vuur binnen KLM, mede omdat hij onzichtbaar was tijdens de lange staking van Franse piloten bij zusterbedrijf Air France. Ook zou hij volgens ingewijden de Nederlandse belangen binnen het internationale concern niet goed hebben verdedigd.

De 44-jarige Elbers startte zijn carrière in 1992 bij KLM, waar hij sinds in 2012 in het bestuur zit. Elbers is momenteel operationeel directeur van KLM.

Nederlandse vakbonden gaven vorige maand aan te zijn geschrokken van de harde lijn die Air France koos in het conflict met zijn werknemers. Onder meer FNV Bondgenoten liet weten te vrezen dat ook KLM een hardere lijn zal inzetten bij de onderhandelingen over een nieuwe cao. De vakbonden waren woensdagavond niet in staat inhoudelijk op het vertrek van Eurlings en de benoeming van Elbers te reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden