Belastingdienst

Topman Belastingdienst stapt op na reorganisatiefiasco

De vertrekkend directeur-generaal van de Belastingsdienst, Hans Leijtens, was voor zijn aanstelling 3,5 jaar commandant van de Koninklijke Marechaussee. Beeld AD/Rob Voss
De vertrekkend directeur-generaal van de Belastingsdienst, Hans Leijtens, was voor zijn aanstelling 3,5 jaar commandant van de Koninklijke Marechaussee.Beeld AD/Rob Voss

De hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens, heeft vrijdag per direct zijn functie neergelegd, meldt het ministerie van Financiën. Leijtens was aangesteld om orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst, waar een reorganisatie uit de hand liep.

Leijtens, die in november 2015 aantrad als directeur-generaal van de Belastingsdienst, ziet zich niet langer als de aangewezen persoon om de Belastingdienst te leiden, schrijft het ministerie van Financiën in een verklaring.

De reorganisatie die zich binnen de Belastingdienst onder Leijtens voltrok pakte verkeerd uit. Te veel personeelsleden maakten gebruik van een vrijwillige vertrekregeling. Daardoor vertrokken te veel mensen, waaronder velen voor wie de regeling niet was bedoeld. Tegelijkertijd gaat de instroom van nieuwe hooggekwalificeerde medewerkers minder snel dan gehoopt.

Het gevolg was dat de reorganisatie tientallen miljoenen euro's meer kostte dan gepland. Eerder plaatste Financiën de Belastingdienst daarom al onder financiële curatele. Kamerleden maken zich zorgen over de continuïteit bij de fiscus.

"Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden", aldus een verklaring van het ministerie.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst zal binnen twee weken een opvolger worden benoemd. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst zal binnen twee weken een opvolger worden benoemd. Financiën respecteert de beslissing, maar wil niet zeggen of het vertrek met de bekritiseerde reorganisatie te maken heeft.

Leijtens wordt kwartiermaker voor de zogeheten integriteitskamer op Sint Maarten, aldus het ministerie. Hij was eerder baas van de Koninklijke Marechaussee.

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kwam in de Tweede Kamer zwaar onder vuur te liggen over de situatie bij de Belastingdienst. Bij de besluitvorming rond de vertrekregeling bleken de bewindslieden op het ministerie van Financiën voor een voldongen feit te zijn geplaatst. "Ik had harder moeten sturen dan ik heb gedaan'', erkende Wiebes in oktober al in de Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden