Topman 'Al-Qaida in Irak' in Bagdad gedood

(Novum/AP) - Een vooraanstaand lid van de Iraakse terreurorganisatie Al-Qaida in Irak is het afgelopen weekeinde in Bagdad doodgeschoten door Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten.

De man, Abdullah Abu Azzam, stond op een lijst van 29 door het Amerikaanse leger gezochte opstandelingen in Irak en de Amerikanen hadden 50.000 dollar op zijn hoofd gezet. Een Amerikaanse legerwoordvoerder, Steve Boylan, zei dat er een tip was binnengekomen dat Abu Azzam zich in een flatgebouw in de Iraakse hoofdstad bevond. Toen de troepen het gebouw zondagmorgen bestormden weigerde hij zich over te geven en werd hij gedood, zei Boylan.

Abu Azzam was een naaste medewerker van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al-Qaida in Irak. Volgens Boylan regelde hij de betaling van de Iraakse en buitenlandse strijders van de gevreesde groep en leidde hij haar operaties in Bagdad. Door zijn dood komt alles wat nog in de planning zat voorlopig stil te liggen, zei Boylan.

Een ander lid van Al-Qaida in Irak werd maandagmorgen gedood bij een gerichte Amerikaanse luchtaanval in de westelijke stad Qaim, aan de grens met Syrië. De Iraakse nationale veiligheidsadviseur, Wafiq al-Samaraei, zei dat het ging om een zekere Abu Naseer, die een belangrijke rol speelde bij operaties van de terreurbeweging in het westen van Irak. Bij de luchtaanval, die gericht was op een huis in Qaim dat door opstandelingen werd gebruikt, kwamen nog 28 andere mensen om het leven, zei Al-Samaraei.

Al-Zarqawi's topman in de noordelijke stad Mosul, Abdul Rahman Hasan Shahin, heeft zich maandag overgegeven aan de Iraakse strijdkrachten. De Iraakse generaal Ali Attalah, die dat bekendmaakte, zei dat Shahin een van de meest gezochte figuren in Mosul was.

De grootste vangst lijkt echter Abu Azzam. Hij had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de autobomaanslag van mei 2004 op de voorzitter van de door de Amerikanen benoemde bestuursraad, Izzadine Saleem, en de aanval waarbij in juli 2004 de gouverneur van de provincie Nineveh, waar Mosul toe behoort, om het leven kwam. Hij stond ook bekend als 'de emir (prins) van Anbar', de westelijke provincie waar de soennitische opstandelingen hun basis hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden