Topman Al-Kaida nu verhoord

Met de arrestatie van de Libiër Al-Libbi, waarschijnlijk de nummer 3 van Al-Kaida, kan het terreurnetwerk verder worden ontrafeld.

Van onze redactie buitenland

Het moet een vrij spectaculaire operatie geweest zijn, afgelopen maandagochtend in het West-Pakistaanse tribale gebied langs de grens met Afghanistan. Pakistaanse geheim agenten, volgens de Britse omroep BBC vermomd in de allesbedekkende boerka's, signaleerden de Libiër Aboe Faraj al-Libbi op een motorfiets. Toen ze hem te grazen wilden nemen, vluchtte hij nog een huis binnen, maar moest al snel weer naar buiten toen het arrestatieteam traangas naar binnen spoot.

Aan de vlekken in zijn gezicht herkenden we hem, zei een Pakistaanse minister na de arrestatie. Al-Libbi lijdt aan vitiligo, een aandoening waardoor het pigment langzaam uit de huid verdwijnt. De man die gezien wordt als de nummer drie van Al-Kaida, wordt nu verhoord.

De VS, die nauw met Pakistan samenwerken, reageerden enthousiast. ,,Een cruciale overwinning'', jubelde president Bush. Volgens hem was Al-Libbi een ,,belangrijke operationele leider en het hoofd-planning van Al-Kaida''.

De 40-jarige Al-Libbi heeft zich de afgelopen jaren aardig buiten de schijnwerpers weten te houden. Zijn naam stond niet op de internetlijst van meestgezochte terroristen van de Amerikaanse FBI. Wel hangt zijn foto sinds vorig jaar in politiebureaus in Pakistan. Volgens de autoriteiten is de Libiër het brein achter twee aanslagen op president Musharraf, in december 2003. Hangende dat onderzoek zal hij voorlopig niet aan de VS worden uitgeleverd.

Onderzoekers kregen vorig jaar pas goed zicht op de achtergrond van de moslimmilitant en zijn positie binnen Al-Kaida. Ze begrepen dat hij de man was die het vacuüm opvulde dat in maart 2003 was ontstaan met de arrestatie van de toenmalige nummer drie, Khalid Sheikh Mohammad, die ook de aanslagen van 11 september had gepland.

Al-Libbi kwam in de jaren tachtig voor het eerst in Pakistan. Vandaaruit vocht hij met steun van de VS tegen de Russische troepen in Afghanistan. Hij voegde zich in de jaren negentig bij Osama bin Laden en werd een van zijn persoonlijke assistenten; eerst in Soedan, later in Afghanistan. Na de val van de Taliban, eind 2001, vluchtte hij weer naar Pakistan, waarhij zich de laatste tijd kennelijk schuilhield in de tribale gebieden. Naar wordt aangenomen verbergen ook Bin Laden en zijn adjudant Al-Zawahri zich hier ergens. ,,Als iemand in Pakistan weet waar zij zijn, is hij het wel'', zei een functionaris van de Pakistaanse inlichtingendienst donderdag hoopvol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden