Topklasse in de herkansing KNVB zoekt draagvlak voor gemengde zaterdag/zondagcompetities

Een topklasse, ja of nee? De hoofdklassers uit het amateurvoetbal mogen zich er, zij het met een aangepaste vraagstelling, binnenkort nogmaals over uitspreken.

Loek Laurman

Bij een vorige gelegenheid lieten zij een duidelijk nee horen. Dat was in maart 1998, toen de werkgroep Competitie Opzet Amateurvoetbal een rapport presenteerde over een onderzoek naar de belangstelling voor een structuurwijziging in de top van het amateurvoetbal.

De zaterdagamateurs waren toen zelfs unaniem in hun afwijzing en ook de zondagamateurs maakten in meerderheid kenbaar geen behoefte aan veranderingen te hebben.

De clubs liepen vooral te hoop tegen de gedachte via een topklasse het amateurvoetbal op het betaalde voetbal te laten aansluiten. Toen de bvo's uit de eerste divisie zich bij het verzet aansloten, blies het bestuur van de KNVB het reorganisatieplan uiteindelijk maar af.

Voor korte tijd overigens, want in september 1999 stelde bondsvoorzitter Jeu Sprengers in een interview de topklasse opnieuw aan de orde.

Als was het op afroep kopte Hans Lesterhuis de voorzet keurig in en sindsdien probeert de voorzitter van het amateurvoetbal in samenspraak met vertegenwoordigers van de clubs de structuurwijziging, in aangepaste vorm weliswaar, er door te drukken. Het plan richt zich nu niet op aansluiting op het betaalde voetbal, deze keer gaat het louter om de belangen van de clubs uit de top van het amateurvoetbal.

Sceptici beschouwen dat laatste overigens als een schijnargument. Zij vermoeden dat de KNVB de vorig jaar afgewezen plannen via een achterdeur alsnog wil realiseren. Immers, met een tussenstap wordt de sprong naar de overgangsklasse van en naar het betaalde voetbal een stuk kleiner.

De komende raadpleging van de hoofdklassers moet duidelijk maken of zij nu wel bereid zijn mee te werken aan veranderingen. En zo ja, of die bereidheid ook eenduidig is.

In hun rapport van twee jaar geleden gaf de werkgroep nadrukkelijk het advies geen stappen te ondernemen om te komen tot een samengestelde competitie van zaterdag- en zondagamateurs.

Nauwelijks twee jaar later hoopt de KNVB niettemin een draagvlak te vinden voor de vorming van twee, mogelijk zelfs drie, gemengde klassen. Natuurlijk zijn er clubs die wel wat (publiek) zien in die vooral regionaal getinte gemengde topklassen. De situatie van de zaterdagclubs in de Bollenstreek geldt daarbij als lichtend voorbeeld.

Maar de verdeeldheid is groot. Zo staan de Bollenclubs zelf afwijzend tegenover nieuwlichterij die hun positie in gevaar kan brengen. Dus of de plannenmakers deze keer wel op voldoende voorstanders kunnen rekenen? Om van de grote complicaties die zich in de uitvoering kunnen voordoen als er meer zaterdag- dan zondagclubs moeten degraderen (of andersom), nog maar niet te spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden