Topjudoka's trainen straks op één plek

Bond kiest toch voor centralistische aanpak

Ondanks gemor van bijvoorbeeld oud-technisch directeur Cor van der Geest houdt judobond JBN vast aan een nieuwe structuur met één of hooguit twee topsportlocaties. Dat meldde voorzitter Willem Jan Stegeman gisteren tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn. De huidige werkwijze met vier zogenoemde steunpunten is volgens Stegeman niet houdbaar.

Van der Geest uitte vorige week nog forse kritiek op het topsportbeleid van de judobond, die in het project Judo 2.0 centralisatie nastreeft. Volgens de Haarlemmer coach heeft het topjudo er juist baat bij dat de beste judoka's bij hun clubs een stimulans vormen voor de laag eronder. Het bondsbestuur heeft er, mede op aandringen van sportkoepel NOC-NSF, uiteindelijk voor gekozen vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties.

Een topjudoka als Kim Polling liet afgelopen zomer nog haar ongenoegen blijken over het feit dat een aantal topjudoka's in de nieuwe structuur wordt gedwongen van coach te veranderen.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren, ineens moeten veranderen van coach. Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij zelf voor hebben gekozen", meldde ze destijds op haar website.

De inmiddels ontslagen technisch directeur Ben Sonnemans ging uit van één werkplek op Papendal, mede ingegeven door de wens van NOC-NSF. In de donderdag toegelichte plannen is dus in ieder geval de ruimte opengehouden om tot twee topsportlocaties te komen, mits ze gekoppeld zijn aan zogenoemde CTO's, centra voor topsport en onderwijs. "Ik zie het niet als een knieval. We luisteren en nemen kritiek op onze plannen serieus", meldde Stegeman gisteren bij de NOS. "Een aantal mensen zal nog steeds teleurgesteld zijn, maar de huidige situatie is voor de bond niet overeind te houden."

Voordat de keuze voor één of twee topsportcentra volgend jaar mei concreet wordt, moet eind volgende maand eerst de bondsraad akkoord gaan met het voorstel. Stegeman: "Het is cruciaal voor het topjudo in Nederland. Ik heb er alle vertrouwen in dat de bondsraad inziet dat dit de beste keuze is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden