Topjazz uit randstad en provincie

Gitarist Franky Douglas, toch onlangs onderscheiden met de VPRO/Boy Edgarprijs 1994, vond slechts moeizaam zijn weg voor de eerste cd SUNCHILD (bestellen: tel. 020-6869705), gemaakt met zijn belangrijkste groep, The visions project. Geen enkel label was geinteresseerd in het uitbrengen, zodat Douglas dat toen voor eigen rekening deed.

Franky Douglas' 'Sunchild' brengt een feestelijke mix van Caraibische ritmes en direct aansprekende melodieën. De opnamen werden vorig jaar gemaakt op het North Sea Jazz Festival. Een belangrijke rol is weggelegd voor de soulvolle stem van Franky's zus Mildred. Maar gelukkig niet te veel. Ook de musici krijgen de kans hun zegje te doen. Ernst Reijseger schittert met gloedvol cellospel, Michael Moore speelt prachtig klarinet en Eric Boeren imponeert met vurig trompetspel.

Moore en Boeren leiden al enige tijd Available Jelly, een van de leukste jazzgroepen in ons land. Vorig jaar organiseerden ze een speciaal Available Jelly-festival in het Amsterdamse Felix Meritis, waarop verschillende bezettingen uit de rijke geschiedenis van de groep speelden.

De statige gevel van Felix Meritis siert ook het boekje van de nieuwe Available Jelly-cd MONUMENTS (Ramboy 407; distributie BVHaast). Het schijfje bevat opnamen van het vorige festival en gemaakt in de Westzaanse Zuidervermaning. Hoewel de opnamen werden gemaakt met en zonder publiek, valt dat uit de muziek nauwelijks te destilleren. Alle stukken ademen de frivole, feestelijke sfeer uit die zoveel muziek van Available Jelly kenmerkt. Dat alle individuele prestaties op topniveau staan, bevordert verder het luistergenot. Hoogtepunt is Michael Moore's vijf aaneensluitend gespeelde 'Little Pieces', waarmee de cd eindigt. Vooral het droevige derde deel, 'Eef', is bijna vertederend.

Ook in de provincie wordt belangrijke jazzmuziek gemaakt. Neem nu het Zeeuwse Le Duc Quintet. De ook al in eigen beheer uitgebrachte cd ONT (bestellen; tel. 01186-2029) is van wereldklasse. Sopraansaxofonist Dies Le Duc schreef negen mooie werkjes, die qua sfeer passen in de jazztraditie, maar die verder modern uitgewerkt worden. Sleutelwoorden voor deze muziek zijn 'ingetogen' en 'bedachtzaam'. En 'diepgang', want ver gaan de musici in hun exploraties van de door Le Duc bedachte thema's.

De bezetting is gedurfd met drie saxofonisten, trompet en slagwerk. Le Duc speelt de baspartijen op synthesizer. Kitsch? Welnee. Het resultaat is magnifiek met voorbeeldige solo's van met name de leider, trompettist Jim Sernesky en saxofonist Frans Vermeerssen.

Nog een voorbeeld van een in eigen beheer uitgebrachte provinciaalse wereldproduktie is de cd JAZZS(Peng 9401; tel. 08859-55330) van het duo Two Penguins In The Desert. Achter deze naam verschuilen zich pianist Michiel Braam en saxofonist Frank Nielander. En wie deze twee musici kent, weet dat zij bovenal vrolijke en aanstekelijke hedendaagse improvisatiemuziek voorstaan. Vrolijk is de muziek op deze uitgave zeker, maar eigentijds alleen in zoverre dat het duo nu zijn visie geeft op oude jazzstandards.

Die visie is er een vol respect voor het verleden, maar wel degelijk met de humor en instrumentale verworvenheden van het heden. Bekende moppies als de Gershwin-compositie 'The Man I Love', Lennie Tristano's 'Wow' en Billy Strayhorns 'Chelsea Bridge' en nog tien vergelijkbare stukken krijgen hier heerlijk ontroerende uitvoeringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden