Topjaar in de bioscoop met ruim 30 miljoen bezoekers

Geen cola en popcorn deze week in Tuschinski, maar champagne en macarons. Aanleiding was de nieuwjaarsreceptie van bioscoopexploitanten, distributeurs en producenten. Die was extra feestelijk. Reden: met ruim 30 miljoen bezoekers een topjaar in de bioscoop.

Het aantal van 30 miljoen werd voor het laatst gehaald in 1978, toen de Vietnam-films 'The Deer Hunter' en 'Coming Home' de Oscars wonnen, en we met z'n allen naar de eerste 'Superman' keken, en meedansten met John Travolta in 'Grease' en Michael Jackson in 'The Wiz'. Hoogtijdagen voor de bioscoopbranche die het afgelopen jaar in Nederland herleefden, alsof er helemaal geen sprake is van een economische crisis, of van piraterij. Met ruim 30 miljoen bezoekers in 2011 werden ruim 2 miljoen bezoekers meer geteld dan in 2010. De opbrengst steeg naar bijna 240 miljoen euro. Ruim 20 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse film fors bijdroeg aan die groei. 6,8 miljoen mensen bezochten vorig jaar een Nederlandse film. En die gingen vooral naar 'Gooische Vrouwen'. De villawijk-klucht met Linda de Mol haalde met bijna 2 miljoen bezoekers het jaarrecord, en trok zelfs meer publiek dan de geheide internationale hits 'Harry Potter 7 (Part 2) (3D)' en 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides'.

Veel 'sequels' (vervolgfilms) overigens in de Top-20 van best bezochte films, en veel 3D. Men gaat liefst naar iets vertrouwds, en zet er graag een brilletje voor op.

Is er dan helemaal geen gesputter? Jawel hoor, het lijkt erop dat jongeren relatief het afgelopen jaar minder vaak naar de bioscoop gingen. De trend was al zichtbaar in de VS, en lijkt nu ook Nederland te bereiken. Wilco Wolffers, woordvoerder van de bioscoopbranche, sprak bij de presentatie van de jaarcijfers het donkerbruine vermoeden uit van massaal illegaal downloaden van internet. Zorgelijk klonk ook Winnie Sorgdrager als nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB). Als wapen tegen piraterij opperde ze meer adequate regelgeving.

Bang is de bioscoopbranche ook voor de aanstaande bezuinigingen op filmproducties. Het aantal Nederlandse films dat vanaf 2013 gemaakt zal worden, zal sterk dalen. En de verwachting is verder dat het marktaandeel van Nederlandse films daardoor zwaar onder druk komt te staan.

Nu wensen we elkaar natuurlijk een gezonde bioscoopcultuur toe, maar wat valt er eigenlijk precies te bejubelen in die Top-10 van best bezochte Nederlandse films? Nova Zembla? New Kids Nitro & Turbo? De Heineken Ontvoering? Loft? All Stars 2 Old Stars? Penny's Shadow?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden