Topinkomens publieke sector per 1 januari omlaag

Al per 1 januari aanstaande mogen nieuwe bestuurders in de (semi-(publieke) sector niet meer dan een ministersalaris verdienen: 178.000 euro per jaar. In de Eerste Kamer stemden gisteravond PvdA, PVV, SP, Groenlinks en 50Plus voor het wetsvoorstel van minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties Plasterk.

De VVD stemde tegen de maatregel die in het regeerakkoord is afgesproken. In de Tweede Kamer gingen de liberalen nog akkoord nadat Plasterk had toegezegd dat als een instelling echt geen goede kandidaat kan vinden, de ministerraad toestemming kan verlenen voor een hogere beloning. Maar VVD-senator Huijbregts uitte al in het begin van het debat 'bijna onoverkomelijke bezwaren'. Ze vraagt zich af welk urgent probleem de wet oplost, en of het niet beter is om een evaluatie van de begin 2013 ingevoerde begrenzing tot 130 procent van een ministerssalaris af te wachten. Ook vreest ze dat uiteindelijk de hele organisatie minder gaat verdienen. "Als de generaal minder verdient, werkt dat door tot de soldaat."

Plasterk kon de VVD-bezwaren niet wegnemen. Bij de vraag waarom zijn plan per 1 januari moet ingaan, zei hij dat het draagvlak creëert voor overheidsbezuinigingen, maar ook dat het nu eenmaal onderdeel van het regeerakkoord is.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de senaatsfractie van een coalitiepartij tegen een voorstel uit het regeerakkoord stemt. Het wegstemmen van de zorgwet van Schippers vorige week zorgde voor een scrisis in de coalitie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden