'Topinkomen alweer aanpakken is buiten proportie'

Topbestuurders zorg- en woonkoepels vinden ministerssalaris écht te laag

ROMANA ABELS

De politiek moet ze wel hebben zeg. Hebben de bestuurders in de publieke en semi-publieke sector zich net neergelegd bij een maximumloon, moet het nóg lager. "Wat een jaar geleden nog fatsoenlijk was, is dat een jaar later ineens niet meer", zei toezichthouder Erik Dannenberg van zorg- en woonkoepel Viattence gisteren een beetje beledigd in de Tweede Kamer.

Dannenberg is de enige niet die het te veel en te snel vindt. Al zijn collega's zijn het met hem eens. Sinds 1 januari van dit jaar mogen bestuurders van zieken- en verpleeghuizen en bij woningcorporaties niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. Dat komt neer op ruim 230.000 euro per jaar. In het regeerakkoord spraken PvdA en VVD af dat die salarissen per 2015 nog verder omlaag zouden moeten: naar 100 procent van het loon van een minister: nog geen 170.000 euro, inclusief onkostenvergoedingen en pensioenbijdrage. Voor een beetje bestuurder is dat een schijntje, zo bleek gisteren. Willem van Hassel, sprekend namens het nationaal register van commissarissen, zei met zoveel woorden dat het hem niets verbaast dat mensen nu al proberen de regelgeving te omzeilen, bijvoorbeeld door zowel in dienst te zijn van een ziekenhuis als een woningcorporaties. Zo bereikt een bestuurder tenminste een 'aanvaardbaar niveau' in zijn salaris.

De nieuwe norm lijkt ferm, weten de bestuurders, maar is onverstandig. Topbestuurders uit het bedrijfsleven zullen de overstap naar de publieke sector voortaan wel laten, weet bijvoorbeeld toezichthouder George Möller van het Leids universitair medisch centrum. Talent zal naar het buitenland vertrekken. Bovendien, zegt Van Hassel, "zitten bestuurders uit de publieke sector niet op een eiland. Ze hebben dagelijks contact met mensen uit de marktsector. Hun accountant verdient een veelvoud van wat zij verdienen."

Yvonne van Rooij kent beide kanten van de medaille. Ooit was ze, in de jaren tachtig, staatssecretaris. Via talloze bestuursfuncties is ze nu voorzitter van de Vereniging van Ziekenhuizen. Zij weet: "De verantwoordelijkheid als bestuurder van een ziekenhuis is vele malen groter dan die van een minister." Een minister kan zich verlaten op ambtenaren, een ziekenhuisbestuurder niet. Bovendien: het salaris van een minister is tijdelijk. "Voor de minister komt het verdienen erna."

"Buiten proportie", meent Nic van Holstein, bestuurder bij de Vakentrale voor professionals. Laat nu eerst maar eens dat vorige nieuwe topinkomen zijn beslag krijgen. Daar heeft de hele sector mee ingestemd. Meer inleveren gaat echt te ver. Voor je het weet, zegt onder meer bestuursvoorzitter Marc Calon van woningcorporatie Aedes, leidt de verlaging van de topinkomens ertoe dat alle salarissen lager worden; die staan immers in verhouding tot elkaar.

Of de Kamer overtuigd is, zal volgende week blijken. Vooral PvdA en SP lijken niet erg onder de indruk. "Van alle maatregelen die in het regeerakkoord staan, is dit er zeker één die mensen heel goed begrijpen", zegt John Kerstens van de PvdA, voormalig vakbondsman. "Plotseling? Het stond al in 2012 in het regeerakkoord." De argumenten doen hem niet veel. "Dat de andere lonen dan ook omlaag gaan, geloof ik niet. Ze vinden het gewoon te weinig."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden