Topfiguur Al-Qaida omgekomen in Pakistan

(Novum/AP) - Een commandant van Al-Qaida die wordt gerangschikt onder de hoogste vijf in de hiërarchie van de terreurorganisatie, is omgekomen bij een explosie in het door stammen gedomineerde noordwesten van Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf zaterdag gezegd. Volgens inlichtingenbronnen werd de man, Hamza Rabia, met Amerikaanse hulp opgespoord en middels een raketaanval gedood.

Minister van informatie Sheikh Rashid Ahmed zei dat het stoffelijke overschot van Rabia, die de vertrouweling zou zijn geweest van Al-Qaida's nummer 2 Ayman al-Zawahri, door middel van DNA-onderzoek is geïdentificeerd. Rabia is in verband gebracht met een aantal terreuraanslagen en de moord op verscheidene regeringsfunctionarissen in de tribale gebieden bij de grens met Afghanistan. Naar verluidt werd hij commandant van de groep na de arrestatie, in mei, van Abu Farraj al-Libbi, zei Ahmed. Al-Libbi werd later aan Washington overgedragen.

"Hij was de nummer 5 van Al-Qaida, dat is wat we weten", zei de minister. Andere functionarissen plaatsten hem echter in de derde positie, direct achter Osama bin Laden en Al-Zawahri. Rabia was een Syriër en werd volgens sommige bronnen door de Egyptenaar Al-Zawahri naar het Pakistaanse grensgebied gehaald. De omstandigheden van zijn dood bleven onduidelijk, waarschijnlijk omdat de regering vreest dat het slecht zou vallen als zij toegeeft dat er jacht op hem is gemaakt.

Toen Rabia's dood voor het eerst bekend werd gemaakt zeiden functionarissen dat er zes raketten waren afgevuurd op een dorp bij Miran Shah, de belangrijkste stad in Noord-Waziristan. Een daarvan trof een huis en doodde vijf personen. Van regeringswege werd later het verhaal verspreid dat de slachtoffers zichzelf hadden opgeblazen bij het fabriceren van een bom.

Drie functionarissen van de veiligheidsdienst die anoniem wilden blijven zeiden dat het oorspronkelijke verhaal klopt en een van hen zei dat de Amerikanen een belangrijke rol hadden gespeeld bij de operatie. De krant Dawn berichtte dat er raketten waren afgeschoten door een onbemand vliegtuigje. Een daarvan had volgens een inlichtingenfunctionaris een opslagplaats voor explosieven, granaten en munitie geraakt en een enorme explosie teweeggebracht.

De Dawn zei dat de lichamen van Rabia en de anderen door medestanders van buiten Pakistan waren opgehaald en op een onbekende plaats begraven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden