Topdrukte voor controleurs van euthanasie

Vorig jaar steeg het aantal aangemelde euthanasiegevallen met 10 procent. De toetsingscommissies kunnen het extra werk nauwelijks aan.

Het aantal aangemelde gevallen van euthanasie neemt zo snel toe dat de vijf regionale toetsingscommissies die het handelen van de artsen achteraf moeten beoordelen, het werk bijna niet meer aankunnen. Coördinerend voorzitter Jan Suyver van de toetsingscommissies maakt zich daarover zorgen, zegt hij vandaag in een interview in Trouw.

Hij pleit voor uitbreiding van de commissies met meer leden. Het gevaar dreigt dat anders de commissies de voorgelegde gevallen minder zorgvuldig zullen beoordelen dan nu, of dat artsen langer moeten wachten op het oordeel van de commissies. Dat leidt tot een langere periode van onzekerheid voor de artsen, en dat zal hun meldingsbereidheid niet groter maken.

Uit het jaarverslag blijkt dat bij de toetsingscommissies het afgelopen jaar 2331 gevallen van euthanasie of hulp bij zelfdoding werden aangemeld, 211 meer dan in 2007, een stijging van tien procent. In veruit de meeste gevallen (1893 keer) gaat het om kankerpatiënten. Tot nu toe zet de stijging dit jaar versneld door.

In tien gevallen hebben de artsen naar het oordeel van de commissies vorig jaar niet aan de zorgvuldigheidseisen voldaan. Maar uiteindelijk leidde dit niet tot vervolging door justitie.

Twee meldingen kwamen binnen van hulp bij zelfdoding bij patiënten met psychiatrische aandoeningen. Drie keer werd euthanasie toegepast bij patiënten met een beginnende dementie.

Suyver vindt dat de artsen over het algemeen voldoende informatie verstrekken, maar op één punt zou hij soms meer willen weten. Suyver: „Wij zouden graag zien dat meer artsen de ondraaglijkheid van het lijden van de patiënt uitvoeriger omschrijven en motiveren. Veel artsen doen het wel goed. En ik snap ook wel dat artsen het druk hebben. Maar toch. Aan de ene kant zien we hele pakken formulieren van terminale kankerpatiënten voorbij komen. En aan de andere kant weten we dat er ook heel veel kankerpatiënten zijn die niet om euthanasie vragen. De ondraaglijkheid van lijden is voor de één kennelijk groter dan voor de ander.”

Overigens gebruiken artsen vanaf deze week een formulier om euthanasie aan te melden. Daarin krijgen zij veel meer ruimte om hun handelen te onderbouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden