Topdrukte Schiphol

Drukte vandaag in vertrekhal 2 op Schiphol. Het komende weekeinde is voor de luchthaven het drukste van het jaar. ( ANP) Beeld
Drukte vandaag in vertrekhal 2 op Schiphol. Het komende weekeinde is voor de luchthaven het drukste van het jaar. ( ANP)

Het komende weekeinde is voor luchthaven Schiphol het drukste van het jaar. De marechaussee die op de luchthaven verschillende controles uitvoert verwacht op vrijdag de meeste reizigers.

van onze internetredactie

Extra personeel is ingezet om de drukke dagen zonder problemen door te komen. Speciale 'welcome teams' op de luchthaven beantwoorden de vragen van de passagiers. Verkeersregelaars moeten de mensen die met de auto komen helpen een parkeerplaats te vinden.

Ook aan de mensen die moeten wachten is gedacht. In de vertrekhallen worden gratis ijsjes uitgedeeld en muzikanten zorgen voor vermaak.

Er worden dit weekeinde 453.000 reizigers verwacht. Dat zijn er 44.000 minder dan tijdens het drukste weekeinde vorig jaar. Door de recessie zoeken dit jaar minder mensen een verre bestemming op.

Schiphol adviseert reizigers op tijd te komen vanwege de langere wachttijden.

'Vanaf hier nog twintig minuten wachttijd voor het inchecken'

„Ik heb nog nooit meegemaakt dat hier al een rij staat”, zegt Desiree van Dijk. Ze staat vrijdgaochtend samen met haar vriend Victor Bakhuis in de rij op Schiphol. De incheckbalies zijn voorlopig nog niet in zicht. Dat het de drukste dag van het jaar is op de luchthaven, wist ze niet. „Maar we hadden wel rekening gehouden met zomerdrukte.” Hoewel door de recessie de drukte dit jaar minder is dan vorig jaar, hebben Van Dijk en Bakhuis daar „niet echt” last van. Zij kunnen nog gewoon een weekendje naar Londen gaan.

Rond half negen staat voor de incheckbalies in een van de vertrekhallen een meterslange rij, die tot om de hoek en in de gang doorloopt. „Nog circa 20 minuten vanaf dit punt naar de check-in”, staat op een bordje. Om half vijf 's ochtends vertrekken de eerste vluchten en daarom was het volgens woordvoerder Rob Stenacker van de Koninklijke Marechaussee al om twee uur vannacht een gekkenhuis.

De marechaussee is echter prima voorbereid op de grote drukte. De gehele zomerperiode zet zij al extra mensen in. Dit weekeinde helpen zelfs - net als op andere drukke dagen - enkele tientallen mensen mee op de vloer van Schiphol die normaal gesproken op bijvoorbeeld kantoor werken. Stenacker: „we lopen nu op topcapaciteit.”

Een van de marechausseemedewerksters die paspoorten controleert, ziet wel dat het drukker is dan normaal. Maar extra werkdruk levert dat niet op. „Het is wel meer, maar er zijn ook meer balies open.”

Adri Zwagerman is net met zijn vrouw Susan en hun baby door de paspoortcontrole gekomen. Veel last hebben ze niet gehad van de drukte. „Het ging allemaal heel voorspoedig.” Ze wisten dat het een drukke dag zou zijn en zijn dan ook iets eerder gekomen.

De familie gaat een paar dagen naar Schotland. Op het vakantiegedrag van het gezin heeft de recessie nog geen invloed gehad. Vader Adrie: „Dit is een extra weekend. We gaan koffie drinken met een vriendin.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden