Topdrukte in Nederlandse musea

Bezoekersaantallen in een jaar met een kleine 10 procent gestegen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het museumbezoek stijgt. Het totaal aantal bezoeken aan de ongeveer 400 musea die de Museumkaart accepteren, nam dit jaar toe tot 19,5 miljoen. In 2011 waren het er nog 18 miljoen. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Museumvereniging, die de Museumkaart uitbrengt.

De heropeningen van het Stedelijk Museum en de opening van EYE in Amsterdam hebben met hun gezamenlijke 400.000 bezoeken een flink aandeel in de groei. De meeste klandizie trok opnieuw het Van Goghmuseum. Zo'n 1,5 miljoen mensen kwamen de Zonnebloemen en de Aardappeleters bekijken, al lag het bezoekersaantal iets lager dan in 2011.

Vooral toptentoonstellingen - zoals die over Chinese Terracottastrijders en het Verhaal van de Totempaal in het Leidse Volkenkundig Museum, en tentoonstellingen van Ai Wei Wei en Anish Kapoor in De Pont in Tilburg - trokken veel bekijks.

Dat het museumbezoek blijft stijgen, verbaast de Museumvereniging wel een beetje. Woordvoerder Carla Keijzer: "We hebben dit jaar 900.000 Museumkaarten uitgegeven, dat is meer dan verwacht."

De hogere bezoekersaantallen betekenen volgens Keijzer niet per se dat het heel goed gaat met de musea. Veel musea moeten reorganiseren; het Stedelijk moest onlangs 28 mensen ontslaan. "En als musea minder tentoonstellingen kunnen houden, kan dat volgend jaar weer tot minder bezoekers leiden." De toename van dit jaar zou mede een gevolg kunnen zijn van het feit dat meer Nederlanders op vakantie gaan in eigen land, denkt de Museumvereniging.

De heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam leidde afgelopen jaar tot een fikse toestroom van bezoekers. Toch heeft de New York Times er in een recent artikel op haar website geen goed woord voor over. Niet zozeer de collectie, maar juist het gebouw krijgt de wind van voren. De krant vraagt zich af waarom er 170 miljoen euro is uitgegeven aan een badkuip en vergelijkt een bezoek aan de tentoongestelde collectie moderne kunst met het luisteren naar Bach, uitgevoerd door iemand in een clownspak.

Luisteren naar Bach uitgevoerd in clownspak

Heropend Stedelijk in Amsterdam en filmmuseum EYE trekken veel kijkers. Van Goghmuseum blijft koploper.

Lotte (9): 'De totempalen zijn het leukst, daar vertelde een indiaan net een spannend verhaal'

Phoebe Wedema(5) uit Voorschoten (foto links) was met haar buitenschoolse opvang al eens in het Volkenkundig Museum in Leiden geweest en wilde graag terug. Op Tweede Kerstdag is ze er dan ook met vader Harry (42), moeder Myriam (42), zus Iris (11) en broer Ravi (7). "Ik vind vooral de Chinese terracottabeelden mooi, die zijn uitgegraven uit graftombes. En de grote totempaal." De familie Wedema heeft een Museumjaarkaart en gaat vaker naar musea, ook in Leiden. Myriam: "We waren eerder al in Naturalis, het Rijksmuseum van Oudheden en het Sieboldhuis. Daar was laatst een Japans horrorfilmfestival. Toen zijn we zonder de kinderen gegaan."

Arianne Neven (43) is met dochters Jet (11) en Lotte Lippe (9) voor het eerst in het Leids Volkenkundig Museum. De meisjes vinden het 'superleuk'. Lotte: "De totempalen zijn het leukst, daar vertelde een indiaan net een spannend verhaal. Dat was heel eng, met dat rare dansen en die rare maskers." Jet: "Maar ja, als zij een begrafenis in onze cultuur zien dan denken ze ook: hè?" De drie gaan vaker samen naar musea, soms ook met opa en oma. De vader van Jet en Lotte blijft liever thuis. Jet: "Het liefst ga ik naar musea met oude dingen, bijvoorbeeld uit Egypte. Ik heb zelf ook een stenenverzameling."

Kiearah Hoyos Mendez (5) heeft net gedanst op indianenmuziek. "Ik heb geleerd als een vogel te dansen, van een echte indiaan. Ik wist niet dat indianen nog echt bestonden." Haar vader Yako Hoyos Mendez (30) en vriendin Sara Cloo (27) hebben ook een Museumjaarkaart en proberen die geregeld te gebruiken. Kiearah: "Dit is het leukste museum waar ik tot nu toe ben geweest." Maar ze komt ook graag in andere musea. "Laatst was ik in het museum van meneer Van Gogh. Daar hingen heel mooie schilderijen. Maar zijn oor was eraf, dat is wel raar."

Kiearah Hoyos Mendez (5)

'Dit is het leukste museum waar ik tot nu toe ben geweest'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden