Topdocenten kraken onderwijs Nederlandse universiteiten

Beeld ANP

Topdocenten aan Nederlandse universiteiten zijn ontevreden over de onderwijscultuur binnen academische instellingen. Onderwijs is een ondergeschoven kindje en de nadruk ligt te veel op onderzoeken.

Topdocenten van veertien universiteiten zijn ronduit negatief over de kwaliteit van het universitair onderwijs in ons land, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Goudsteen & Company. De docenten, die zelf allemaal winnaar zijn geweest van Docent van het jaar-prijzen, schatten dat dertig procent van hun collega's slecht functioneert.

Er bestaat de hardnekkige misvatting dat vakinhoudelijke kennis genoeg is om aan les te geven aan een universiteit, stellen de docenten. Bij andere onderwijstypen is het wettelijk verplicht dat er gekwalificeerd onderwijzend personeel is, maar bij universiteiten geldt dat niet.

Kennisoverdracht geen prioriteit
Volgens Noëlle Aarts, hoogleraar strategische communicatie aan de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, is het overdragen van kennis niet overal een prioriteit. "In mijn eigen omgeving wordt excellent teaching net zo belangrijk gevonden als onderzoek. Dat zou wat mij betreft op elke onderwijsinstelling de norm moeten zijn. Ik denk dat iedere universitair docent de drive moet hebben om op academisch gebied het beste in studenten naar boven te halen."

Nederlandse universiteiten lijken bovendien weinig behoefte te hebben aan inzicht in de kwaliteit van het onderwijs, stellen de topdocenten. Zo wordt nog geen kwart van hen beoordeeld op hun onderwijsprestaties.

Binnen de universiteit geldt de de 'Basis Kwalificatie Onderwijs' (BKO) als bewijs van didactische bekwaamheid van docenten, maar die heeft volgens de docenten heeft weinig toegevoegde waarde. De helft van de topdocenten heeft de kwalificatie automatisch gekregen op basis van ervaringsjaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden