Topcoach Heister pakt elke speler anders aan, want niemand is gelijk

tafeltennis | interview | Sinds Danny Heister hoofdtrainer is van Borussia Düsseldorf, het tafeltennismekka van Duitsland, heeft de club de ene na de andere prijs gewonnen.

Een aantal keren moet hij zoeken naar de Nederlandse vertaling van een Duits woord. Niet zo vreemd, want Danny Heister is alweer twintig jaar werkzaam in Duitsland, eerst als tafeltennisser en later als trainer. En de Arnhemmer blijft er nog wel even actief. Onlangs verlengde Heister zijn contract bij Borussia Düsseldorf, dé tafeltennisclub van Duitsland, tot juni 2018.

Na de laatste contractverlenging, een dag voor Heisters 45ste verjaardag op 18 november, noemde manager Andreas Preuss hem een van de beste trainers van de wereld. "Ach", lacht Heister in een Arnhemse brasserie, "dat zegt hij altijd als mijn contract wordt verlengd." Maar de prestaties liegen er niet om. Sinds Heister vanaf 2010 hoofdtrainer is, won de club vijf titels, vijf bekers, de Europese ETTU-Cup en de Champions League.

Preuss gaf Heister nog een compliment: de elfvoudig kampioen van Nederland is niet alleen verantwoorelijk voor de successen van de ploeg, maar hij is vooral belangrijk voor de individuele ontwikkeling van de spelers. "Ik vind als trainer dat je iedereen in hun kracht moet zetten", zegt Heister. "Niet van: kom op we gaan ervoor en kruipen allemaal in die cocon. Dat werkt niet, niemand is gelijk."

"Ik werk met Action Type, een aanpak die staat voor maatwerk en individualisering bij training en coaching. Het is een totaalbenadering die het individueel cognitieve, emotionele, mentale en motorische verbindt. Ik ga daar met mijn spelers heel diep mee. De twee jonge Zweden moet ik op verschillende manieren benaderen. Ik kan bij Kristian Karlsson mezelf zijn, maar Anton Källberg wordt dan gek van me. Dus pas ik me aan. Zijn sterke punt is analyseren. Als ik dat bij hem weghaal, haal ik hem uit zijn kracht."

undefined

Triggeren

Ook dit seizoen gaat het crescendo met Borussia Düsseldorf. De club voert de Bundesliga aan, zit nog in de beker en is al zeker van de volgende ronde van de Champions League. Absolute topper in het team is Timo Boll, oud-nummer één van de wereld. "Ja, zeggen mensen, makkelijk die prestaties met Timo Boll erbij. Maar ook Timo moet je triggeren. Ik heb met hem gespeeld en ken hem door en door. Hij komt tot ontplooiing als hij goed in zijn vel zit."

Heister kwam in 2003 als speler bij Borussia Düsseldorf. De club was op zoek naar een oudere speler voor het jonge team met twintigers als Christian Süss en Michael Maze. "We waren er snel uit", weet Heister nog. "Het ging toen niet zo goed met Düsseldorf. Ze stonden volgens mij zelfs onderaan. Na mijn handtekening zijn ze alsnog kampioen geworden. Wat een handtekening alleen al niet kan doen."

Op dat moment speelde Heister bij Gönnern, een concurrent van Borussia Düsseldorf. "Ze hebben toen veel geluk gehad. Wij moesten tegen Düsseldorf op de dag dat ons eerste kind Pepijn werd geboren. Ik deed niet meer mee, Düsseldorf won, haalde daardoor alsnog de play-offs en werd kampioen. Ik kreeg een brief van de manager van Borussia. Hij schreef: je kunt nu al zien dat Pepijn een echte Borus is."

In zijn tijd als speler leerde Heister Borussia Düsseldorf kennen als een professionele club, het tafeltennismekka van Duitsland. En meer dan een sportclub alleen. "Er is een integratieproject en onder het motto Bund gehts rund gaan we een paar keer in de week met de auto en een mini-tafel op de aanhanger naar bejaardencentra en vluchtelingencentra."

In februari 2009 zat Heister als senioren- en jeugdcoach van de Nederlandse bond op de tribune bij de Luxemburg Open. In gedachten verzonken vroeg hij zich af: Wat wil ik nou eigenlijk? "Precies op dat moment belde Preuss. Ik had in Nederland net met drie jongens iets opgebouwd in het trainingsinternaat van de bond. Ik moest goed nadenken, was ik er wel klaar voor? Een paar maanden later heb ik toch de knoop doorgehakt."

undefined

Respect

"De eerste dag was ik heel nerveus. Ik had die dag de hele groep, onze eigen spelers, maar ook de spelers van het Duitse team die bij ons trainen. Toen ik de hal binnenkwam, zat het goed, dat voelde ik. Er was meteen respect, acceptatie. We zijn met volle energie aan de gang gegaan met de dingen die ik in mijn hoofd had. Het eerste jaar wonnen we meteen de triple: het kampioenschap, de beker en de Champions League."

Zes jaar later moet Heister erkennen dat ook in Duitsland de interesse voor tafeltennis terugloopt. Er is minder aanwas vanuit de jeugd en hij voorziet een gat na de huidige generatie. En wat hij nu vooral mist: respect. "In mijn eerste plakboek zat een foto van de broers Jaap, Ron en Henk van Spanje. We wensen je veel succes, stond eronder, met drie handtekeningen. Ik was zo trots, dat mis ik nu. Ze kijken niet op of om als er een grote ster de hal binnenkomt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden