Topbestuurders onderwijs verdienen ruim boven de norm

Ten minste 59 bestuurders en drie oud-bestuurders in het middelbaar beroeps- en het hoger onderwijs hebben vorig jaar meer dan 193.000 euro verdiend. Dat bedrag is een wettelijke norm: instellingen in de publieke sector zijn verplicht hogere salarissen openbaar te maken.

Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond naar de jaarverslagen van alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten blijkt dat voormalig bestuursvoorzitter Klaas Koops van mbo-instelling het Friesland College vorig jaar het meest verdiende. Hij vertrok in september en nam inclusief vertrekregeling ruim 5,5 ton mee. De best verdienende bestuurder in functie is Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit, met ruim 3,5 ton. De AOb noemt dit soort bedragen 'gênant'.

Een wetsvoorstel dat bestuurders in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan 223.000 euro, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Minister Van Bijsterveldt wil de grens in het onderwijs op 217.000 euro leggen. Een 'erg hoog bedrag', vindt de AOb-bestuurder Hoogenboom. "We moeten voorkomen dat iedere willekeurige bestuurder zichzelf meer dan twee ton kan toeëigenen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden