Topbestuurders leren vmbo’ers solliciteren

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Bestuurders gaven gisteren sollicitatietraining aan 130 derdejaars van het vmbo van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Die worden zo beter klaargestoomd voor hun stageplek of bijbaantje.

Sjaak van de Groep

„Laat je brief opvallen, zie er netjes uit, wees op tijd en pak desnoods een tram eerder. Wees voorbereid en toon interesse in de functie door vragen te stellen. En bovenal: zeg u en meneer of mevrouw.”

Ad Scheepbouwer (voorzitter Raad van Bestuur KPN) laat er geen gras over groeien: wil je dat baantje graag hebben, dan moet je toch vooral beleefd zijn en gemotiveerd overkomen.

Scheepbouwer spreekt uit ervaring. Ooit begonnen als kelner op een schip, klom hij snel op de maatschappelijke ladder: het prototype van ’van krantenjongen tot miljonair’. Ruim twintig topmannen, onder wie Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Sociaal Economische Raad) en Theo Bruijninckx (Ballast Nedam), zijn aanwezig op de multiculturele school in Amsterdam Zuidoost. In de klassen spelen leerlingen de rol van sollicitant en de bestuurders die van werkgever. De sollicitatietraining is een initiatief van het Amsterdamse Campus Nieuw West.

De spontane Sherise Derveld solliciteert naar een vakantiebaantje in het bejaardentehuis. Ze neemt plaats achter de tafel bij Scheepbouwer en Hans Pruis van uitzendorganisatie Adecco. „Waarom dit baantje? Ik heb mijn demente oma verzorgd en dat betekende veel voor me. Ik wil de helpende hand bieden aan ouderen.” Sherise heeft haar studiekeuze uitgestippeld. „Ik wil via het mbo naar het hbo en me dan specialiseren in kinderen.” Scheepbouwer vindt dat Sherise een goede indruk heeft gemaakt.

Eerste verkoper bij de Etos. Dat is het baantje waar Zakaria Batou naar solliciteert. Hij zou later graag piloot worden. „Maar dan moet ik naar de havo en ik heb geen zin om veel te doen. Je hebt wel eens dagen dat je ziek bent of een beetje depressief.” Deze opmerkingen komen hem op kritiek te staan van een klasgenootje. „Je laat niet zien dat je bereid bent om alles te doen.” Scheepbouwer legt Zakaria uit dat je sommige dingen niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. „Iedereen voelt zich wel eens een dag niet goed. Zo’n opmerking roept vragen op.”

Joneed Shah wil later graag dokter worden en een ziekenhuis bouwen in een arm land. „Dan is Artsen zonder Grenzen misschien wel iets voor jou”, zegt Scheepbouwer. Na afloop laat de topman van KPN weten dat het niveau hem niets tegenviel. „Ik ben zelf al heel jong gaan werken en was tijdens het solliciteren veel verlegener.”

Als laatste tip geeft hij de jongeren mee vooral zichzelf te zijn. „De werkgever weet wel dat jullie nog maar 15 of 16 jaar oud zijn. Als je gewoon vriendelijk bent en lacht, heb je de baan al voor de helft binnen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden