Topanatoom Maat publiceert politierapport over MH17-lezing

Leden van het Nederlandse onderzoeksteam zoeken naar menselijke resten tussen de wrakstukken van MH17. Archiefbeeld. Beeld anp
Leden van het Nederlandse onderzoeksteam zoeken naar menselijke resten tussen de wrakstukken van MH17. Archiefbeeld.Beeld anp

Patholoog-anatoom George Maat, die vorig jaar in opspraak raakte na een lezing over MH17, heeft het politierapport over de omstreden lezing openbaar gemaakt. In de Leidse studentenkrant Mare zegt hij dat het onderzoek hem vrijpleit.

Redactie

Maat was lid van het team dat MH17-slachtoffers identificeerde. Hij werd uit het team gezet nadat RTL Nieuws een artikel had geschreven over een lezing van Maat aan Maastrichtse studenten. Daarin liet hij beelden zien van slachtoffers en vertelde hij hoe die mensen konden worden geïdentificeerd.

Crux in de zaak was de notie dat Maat wel aan vakgenoten een dergelijke lezing had mogen geven, maar niet aan buitenstaanders. Maat hield vol dat hij nooit heeft geweten dat er geen studenten in de zaal zaten.

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) handelde Maat 'buitengewoon ongepast en smakeloos'. Daarbij baseerde hij zich onder andere op het politierapport dat kort na de lezing werd gemaakt. Dat rapport werd later bijna geheel onleesbaar vrijgegeven. Daar kwam zoveel kritiek op, dat Kamerleden de tekst vertrouwelijk mochten inzien.

Bellingcat
Lees vandaag ook het verhaal van onderzoeksteam Bellingcat, dat via gezond verstand op alledaagse websites veel informatie over de daders van de ramp met MH17 vindt.

Blocnote
Ook Maat had de mogelijkheid het rapport te lezen. Maar hij deed meer. Met potlood en blocnote gewapend kwam hij de leeszaal binnen, waar hij in zes uur het rapport overschreef. Hij hoefde geen verklaring tot geheimhouding te tekenen, wat het eenvoudiger maakte om het rapport online te zetten, zegt hij in de studentenkrant.

Volgens Maat pleit het politieonderzoek hem vrij, maar is vooral het 'giswerk' van de politie kwalijk. "Het is duidelijk dat de documenten die volgen op het onderzoek steeds verder verwijderd raken van de feiten. De stukken worden steeds meer naar de uitspraken van de minister van Veiligheid en Justitie toegeschreven."

'Veel uit te leggen'
In september werd Maat ook al gerehabiliteerd door de Tweede Kamer. Na de publicatie van gisteravond willen CDA en D66 toch binnen een week nieuwe antwoorden van Van der Steur. Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) vinden dat de bewindsman bepaalde informatie over de kwestie niet openlijk met de Kamer heeft gedeeld.

Dat had volgens de twee echt wel gemoeten. "Na de Teeven-deal heeft Van der Steur opnieuw heel wat uit te leggen. Het is zeer opmerkelijk dat deze minister passages die niet pasten bij zijn eigen relaas heeft weggelaten uit officiële Kamerbrieven. Excuses lijken hier op zijn plaats'', aldus Sjoerdsma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden