Topambtenaren: zorg voor voldoende bewindspersonen

Het kabinet-Rutte met koningin Beatrix donderdag op het bordes bij Huis ten Bosch. Beeld ANP
Het kabinet-Rutte met koningin Beatrix donderdag op het bordes bij Huis ten Bosch.Beeld ANP

In een uitgelekte brief aan de formateurs waarschuwen topambtenaren van de verschillende ministeries voor een nieuw kabinet met te weinig bewindspersonen.

Jeroen Visser

Het betreft een brief van 24 september van alle secretarissen-generaal aan de onderhandelaars van VVD en PvdA, gepubliceerd door NRC Handelsblad. Volgens de hoogste ambtenaren van de ministeries hebben bewindslieden 'tal van verantwoordelijkheden in binnen- en buitenland' die 'een groot beslag' leggen op hun agenda. Daarom is het 'raadzaam' om voldoende ministers en staatssecretarissen aan te stellen, zodat alle taken 'naar behoren' kunnen worden uitgevoerd. Ook moet er voor iedere bewindspersoon een andere zijn die hem of haar kan vervangen bij afwezigheid, aldus de sg's.

Het kabinet-Rutte 1 heeft minder ministers en staatsecretarissen dan gebruikelijk. Premier Rutte wilde daarmee 'de trap van bovenaf schoonvegen' en zo het kabinet een voorbeeld laten zijn voor een afgeslankte overheid. De inkrimping viel niet bij iedereen in goede aarde. In juli klaagden CDA-ministers in de Volkskrant over de drukte. 'Het punt dat we tekort schieten, leeft al langer onder ons', zei minister Hans Hillen van Defensie. Voormalig secretaris-generaal van VWS Roel Bekker uitte ook kritiek. 'De doelstelling om minder ministers en staatssecretarissen te willen hebben is op zichzelf nietszeggend. Dat kan alleen met minder werk. Maar er is geen minder werk.'

De sg's adviseren het nieuwe kabinet ook om de coördinatie van het Europees beleid in Nederland te versterken. De beleidsvorming en voorbereiding van besluitvorming in Brussel moet 'intensief en ontkokerd' zijn om de Nederlandse belangen te dienen, aldus de topambtenaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden