Topambtenaar wint kort geding tegen Baybasin

(Novum) - De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, mag zich blijven bemoeien met Hüseyin Baybasin. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. De Turk wilde dit met een kort geding voorkomen, omdat hij aangifte tegen Demmink heeft gedaan. Tot die aangifte is behandeld, wilde Baybasin dat Demmink buiten spel werd gezet.

Verder wilde de tot een levenslange celstraf veroordeelde Baybasin toestemming om met de pers te praten. Ook dat heeft de rechter maandag afgewezen, met het argument daarvoor een andere juridische weg bewandeld dient te worden.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel. De Turkse Koerd, die vastzit in Alphen aan den Rijn, ontkent schuldig te zijn en zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een complot tussen Demmink en de Turkse overheid.

Baybasin werkte voor de Turkse overheid. Daar merkte hij naar eigen zeggen dat regeringsfunctionarissen zich bezighielden met internationale drugshandel. Nadat hij het land was ontvlucht, maakte hij in Nederland via de media melding van de praktijken. Turkije zou hem monddood willen en daarom zou Demmink zijn gechanteerd zodat de Turk in Nederland achter de tralies kon verdwijnen.

Secretaris-Generaal Demmink is volgens een Turks rapport chantabel, zeggen de advocaten van Baybasin, omdat hij in Turkije zou zijn betrapt op een feestje waar minderjarige kinderen werden misbruikt. Ook in andere landen zou hij dergelijke feesten organiseren. Demmink zou betrokken zijn geweest bij het vervalsen van bewijsmateriaal in de zaak-Baybasin, op basis waarvan die werd veroordeeld. Demmink ontkent alle beschuldigingen.

Baybasin deed begin april aangifte tegen Demmink wegens pedofilie, ontvoering en deelneming aan een criminele organisatie. Voor de twee laatste feiten deed hij ook aangifte tegen de door Demmink aangestuurde officier van justitie Hugo Hillenaar, die de strafzaak tegen Baybasin als eerste behandelende. Ook deed hij aangifte tegen alle andere betrokken ambtenaren die in zijn ogen misdrijven jegens hem hebben gepleegd, al is nog niet bekend wie dat allemaal zijn.

Tien dagen na de aangifte was Demmink samen met Gijs Wouters, de directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen, in gevangenis Midden Holland in Alphen. De Turk moest in de isolatiecel. De advocaten van Baybasin zien hierin een vorm van machtsmisbruik en intimidatie. Volgens het ministerie van Justitie ging het om een werkbezoek.

Met het kort geding wilden de advocaten van de Koerd dat Demmink en Wouters zich niet meer bemoeien met de zaak-Baybasin. Datzelfde eisten de raadslieden tegen de Staat, tegen advocaat-generaal van het Bossche hof Kolkert en tegen landsadvocaat Houtzagers.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het vermeende complot. Uit een eerder onderzoek van de AIVD bleek dat Demmink niet chantabel is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden