Topambtenaar met 'breed netwerk'

Topambtenaar Ed Kronenburg (59) heeft zijn sporen verdiend in ambtelijke en internationaal-politieke functies. Kronenburg, sinds 2008 secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, gaf vorig jaar leiding aan de afwikkeling van de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli. Daarbij kwamen zeventig Nederlanders om het leven.

Oud-minister van buitenlandse zaken en -Eurocommissaris Hans van den Broek omschrijft Kronenburg als 'een voortreffelijk medewerker met een breed netwerk en een grote ervaring'.

Kronenburg was van 1993 tot 2000 plaatsvervangend kabinetschef van Van den Broek. ¿Kronenburg is een goed onderhandelaar en een man die altijd rustig blijft.¿

Kronenburg heeft ook gewerkt a voor Navo-baas De Hoop Scheffer en voor koningin Beatrix, als grootmeester (hoofd huishouding).

De samenwerking na de vliegramp leidde tot een betere relatie met Libië. ¿Ik hoop dat we dat kunnen voortzetten¿, zei Kronenburg toen. ¿Het land is lang met de nek aangekeken. Het is nu op de weg terug en wil zijn imago verbeteren.¿

Nederland had in het verleden wel succes met stille diplomatie

De Nederlandse regering zet 'stille diplomatie' in om de drie Nederlandse militairen in Libië vrij te krijgen. In het verleden slaagde Nederland er in om op deze wijze te onderhandelen met schimmige regimes.

1990

Nadat Saddam Hoessein in 1990 Koeweit binnenviel verbood hij rond de tweehonderd in Bagdad werkende Nederlanders Irak te verlaten. Nederland aarzelde lang te onderhandelen met het 'terroristische' regime in Bagdad. Na drie maanden liet Saddam de Nederlanders gaan, dit nadat druk was uitgeoefend door een diplomatieke missie geleid door Joseph Luns, oud-minister van buitenlandse zaken en oud-secretaris-generaal van de Navo.

1997

In 1997 werden drie schepen van het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak door Teheran aan de ketting gelegd. Het regime in Teheran was verbolgen over de hulp die de bemanning bood bij het bergen van een in zee gestorte Amerikaanse helikopter. Pas na zeven maanden keerde het laatste bemanningslid terug naar Nederland, nadat de Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith wekenlang tussen Teheran en Den Haag had gependeld.

2009

Een meer recent, niet-Nederlands voorbeeld was het opvallende bliksembezoek van oud-president Clinton in 2009 aan Noord-Korea waarmee hij twee vastzittende Amerikaanse journalisten vrij kreeg. Daar gingen weken van stille onderhandelingen vooraf. Naast mooie foto's voor Kim Jong-Il hadden de Amerikanen politieke ruilwaar om de journalisten vrij te krijgen. Het is de vraag of de Nederlandse regering Kadafi iets te bieden heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden