Update

Topambtenaar justitie stapt op

Klaas Dijkhoff. Beeld anp
Klaas Dijkhoff.Beeld anp

Het ministerie van veiligheid en justitie heeft een nieuwe minister en staatssecretaris, maar moet nu wel op zoek naar een topambtenaar. Pieter Cloo, de secretaris-generaal, is opgestapt.

Volgens een verklaring van het ministerie heeft het opstappen iets te maken met het aantreden van de nieuwe twee bewindslieden, Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. "De heer Cloo is na het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken."

Dat is een nogal vage formulering, waar van alles achter schuil kan gaan. Maar wat, dat is vooralsnog onduidelijk.

Eerder vandaag werd bekend dat Klaas Dijkhoff (1981) de nieuwe staatssecretaris wordt. Hij zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en is woordvoerder voor veiligheid, politie en openbare orde. Hij studeerde rechten aan de Tilburg University, waar hij tot 2009 ook docent was en in 2010 promoveerde in het oorlogsrecht.

In 2009 werd Dijkhoff gekozen als lijsttrekker voor de Bredase gemeenteraadsverkiezingen van 2010, waarbij de VVD met negen zetels de grootste partij werd. In 2013 besloot hij zijn raadszetel op te geven wegens zijn werkzaamheden in de Tweede Kamer.

Stoelendans
Binnen de VVD is sinds de Provinciale Statenverkiezingen een grote stoelendans gaande. Gisteren werd al bekend dat Kamerlid Ard van der Steur de opvolger wordt van minister Ivo Opstelten. Die stapte begin vorige week op, omdat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over een schikking die zijn staatssecretaris Fred Teeven als officier van justitie vijftien jaar geleden had gesloten met drugshandelaar Cees H. Ook Teeven trad af als staatssecretaris.

Met Ard van der Steur als nieuwe minister van Veiligheid en Justitie en Klaas Dijkhoff als vervanger van Teeven is de VVD-ploeg weer compleet. En dat is hard nodig, want de partij kan zich - samen met de PvdA - dan weer richten op de ingewikkelde situatie in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden