Topambtenaar Justitie geeft geen krimp in Chipshol-zaak

'Slepend conflict over grond nooit besproken op ministerie'

Als toonbeeld van beheersing zat secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie gisteren voor de rechter-commissaris bij het gerechtshof in Amsterdam.

De hoge ambtenaar greep tijdens zijn, op verzoek van gebiedsontwikkelaar Chipshol gehouden getuigenverhoor de regie in een voor de rechterlijke macht pijnlijk geworden affaire. Of het eeuwig lijkende conflict tussen enerzijds Chipshol en anderzijds Schiphol en de Nederlandse staat over dure grond, ooit was besproken op het ministerie, werd Demmink gevraagd. "Nee, nee, nee, nee", antwoordde hij, net niet verontschuldigend. Gevraagd naar zijn leeftijd, op charmant prettige toon: "64, nee eh, nee, 63".

De komst van deze voorlaatste getuige in een lange serie was eerst onzeker. Dinsdag nog vond er een besloten ordedebat plaats tussen de rechter-commissaris, landsadvocaat en raadslieden van Chipshol. De landsadvocaat hield Demmink liefst volledig in de luwte, maar uit- of afstel was geen optie. Wel werd vastgelegd dat de vragen aan hem uitsluitend over het dossier Chipshol zouden gaan. Dit luisterde nauw aangezien Demmink kort geleden, niet voor het eerst, in verband is gebracht met ontucht met minderjarigen, medio jaren negentig. Er is aangifte tegen hem gedaan en momenteel verricht het Openbaar Ministerie oriënterend onderzoek.

Geen moment toonde hij zich onder de indruk tijdens zijn verhoor. Dit terwijl vanwege de publieke belangstelling én uit veiligheidsoverwegingen was gekozen voor een streng bewaakte, ruimere zittingszaal. Demmink vertelde dat de landsadvocaat hem onlangs tijdens een drie kwartier durend onderhoud had uitgelegd wat hem tijdens zijn verhoor te wachten stond. Van de opvallende vervanging begin 2007 van drie Haarlemse rechters, die eerder Chipshol in het gelijk stelden en die nog slechts de hoogte van het schadebedrag moesten vaststellen, wist hij niets.

Zoals de hele, al twintig jaar durende affaire over kostbare Schipholgrond, hem eigenlijk niets zei, behoudens dan het nieuws dat hij erover in de kranten las. "Ik acht het hoogst onwaarschijnlijk dat het departement deze zaak heeft besproken", zei hij stellig.

In het kamp van Chipshol leidde dit antwoord tot verbazing. Grondlegger Jan Poot en zijn zoon en directeur Peter graven zo ongeveer elke steen in Nederland uit om de waarheid rond het 'complot' tegen hen te ontrafelen en stuiten hierbij in toenemende mate op halve en hele onwaarheden van rechters. Dan zou de intern bewierookte en daarbuiten soms door het slijk gehaalde topman Demmink van niets weten? "De staat heeft vele gedaanten", antwoordde de getuige. "Zeker als het gaat om procedures die het functioneren van de rechterlijke macht betreffen, houdt het departement zich daar verre van".

De Raad voor de Rechtspraak, doceerde Demmink, is het orgaan dat over rechters waakt en, indien nodig, iets van hun vindt. Wist de secretaris-generaal dan niets uit eigen wetenschap te vertellen? Jazeker. Tijdens periodiek overleg met minister, staatssecretarissen, de secretaris-generaal en nog een enkele topambtenaar was de advertentiecampagne besproken, zoals Jan Poot die al jaren over de affaire in enkele kranten voert. Demmink constateerde intern verbazing hierover, maar Justitie liet het er bij. "In het reportoire van mogelijkheden was er geen die wij nuttig achtten", zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden