Topambtenaar: Beperk hypotheekrenteaftrek verder

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is zaak de hypotheekrenteaftrek verder te verlagen. Dat is in het belang van de welvaart, zegt Maarten Camps.

Het blijft een gevoelig onderwerp in de politiek, zeker voor de VVD: de hypotheekrenteaftrek. Toch bepleit Maarten Camps, de hoogste ambtenaar van het ministerie van economische zaken en klimaat, een verdere afbouw van deze aftrekpost. Camps stelt in het traditionele nieuwjaarsartikel in ESB, een blad voor economen, dat dit stabiliserend zal uitwerken voor de Nederlandse woningmarkt die nu erg beweeglijk is.

Hij verwacht dat de vraag naar woningen minder pieken en dalen zal kennen als de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd. Ook worden de huizenprijzen minder opgedreven en wordt de kans kleiner dat mensen opgescheept zitten met een zogeheten ‘onderwaterhypotheek’, een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun huis.

Bouwfonds

De topambtenaar schetst een dynamiek waarbij woningmarkt en economie elkaar opzwepen. Zo worden de economische dalen dieper en de toppen hoger. Volgens Camps is het in het belang van onze welvaart om de schokken die de economie kenmerken te dempen. Vandaar dat hij maatregelen wil nemen om de pieken en dalen af te zwakken.

Camps noemt de huidige versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, waartoe het huidige kabinet heeft besloten, ‘een stap in de goede richting’. Toch denkt hij dat een verdere afbouw nu een goed idee is omdat het nu economisch goed gaat en de rente laag is.

Daarnaast zijn volgens Camps nog andere maatregelen mogelijk op de woningmarkt om de economie te stabiliseren. Zo stelt hij voor dat er een bouwfonds komt voor woningcorporaties zodat zij juist in mindere economische tijden huizen kunnen blijven bouwen. Op die manier kunnen de corporaties een deel van de terugval van de bouw door private woningontwikkelaars compenseren. Dit fonds zou gevuld kunnen worden met het geld dat nu via de verhuurdersheffing de schatkist instroomt.

Ook verwacht Camps een positief effect van het apart zetten van de grondwinsten die gemeenten boeken in economisch hoogtij. Hij ziet dat er bij gemeenten nog altijd de neiging bestaat om bouwgrond in slechte economische tijden niet te verkopen, omdat deze grond in betere tijden meer geld oplevert. Dit maakt het moeilijk om tijdens een laagconjunctuur de bouw aan de gang te houden. Camps denkt dat het apart zetten van grondwinsten een oplossing kan bieden. Dit geld kan gebruikt worden als buffer om verliezen op de verkoop van grond mee te compenseren in een slechter economisch tij.

In het artikel pleit Camps ook voor hervormingen in het onderwijs, waardoor opleidingen beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Volgens hem is dit noodzakelijk om de arbeidsproductiviteit te vergroten.

Lees ook:

Rust op de woningmarkt gloort aan de horizon

De huizenprijzen stijgen zo hard dat het voor steeds meer Nederlanders moeilijker is om een woning te kopen. Dat kan nooit meer lang zo doorgaan, voorspelt de Rabobank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden