Topalov koopt nieuwe match om wereldtitel

Wat het jaar van verzoening had moeten zijn, bracht wrok en frustratie. Tijdens de voorlaatste ronde van het Corustoernooi staat vandaag de WK revanche Topalov-Kramnik op de rol.

De spanning zit hem niet in de vraag wie wint, maar of Topalov met twee miljoen dollar een nieuwe WK tweekamp kan afdwingen.

De tweekamp tussen de Bulgaar Veselin Topalov en de Rus Vladimir Kramnik had in 2006 de eerste wereldkampioen sinds 1993 moet opleveren die door de schaakwereld unaniem werd erkend. Zover kwam het bijna, slechts verliezer Topalov beschouwt de uitslag nog altijd als ongeldig.

De match in Elista groeide uit tot een klucht die niet onderdeed voor matches uit de Koude Oorlog, toen kinderachtige randzaken meer aandacht trokken dan verschoven stukken op het speelbord. Nog altijd houdt Topalov staande dat Kramnik tijdens partijen op het toilet informatie kreeg toegespeeld.

Voor de NOS-televisie beweerde hij deze week dat in het toilet van Kramnik een kabel was gevonden. „De enige plaats zonder toezicht had een internetverbinding. Hoogst verdacht.” Hij noemde Kramnik bovendien een „onaantastbare tegenstander die naar believen de scheidsrechters kon laten vervangen. Hij stond in Rusland boven de wet.”

Kramnik kwam na sluiting van zijn toilet een partij niet opdagen, kreeg een punt in mindering maar won de match in de barrage. Nu eist hij bij de ethische commissie van de wereldschaakbond Fide dat Topalov en zijn manager Silvio Danailov hun ’laster’ terugnemen.

Nooit kwamen de twee als volwassen mensen samen. Kramnik: „Ik heb ook nooit de behoefte gevoeld om het met Topalov en zijn manager uit te spreken. Die mensen zijn lucht voor mij, ik negeer ze.” Topalov: „Ik heb op een gegeven moment gevraagd of ik Kramnik tijdens de match geen hand meer hoefde te geven. Ik heb het wel gedaan om de voortgang van de wedstrijd niet op het spel te zetten. Maar een hand geven is iets symbolisch voor mij.”

Topalov en Danailov besloten op onverwachte wijze terug te slaan. Zij maken aanspraak op de curieuze regel van de Fide die het iedereen met een rating boven de 2700 en voldoende geld toestaat de regerende wereldkampioen uit te dagen. Of het echt tot een revanche komt, is echter de vraag. De reglementen aangaande organisatie van WK’s tonen grove mazen. Bovendien vormt tijdgebrek een probleem.

Vorige week, zo meldt Chessbase News, heeft Danailov de Fide een bankgarantie toegestuurd van twee miljoen dollar voor een revanchematch in Sofia over twaalf partijen. Die zou volgens het reglement gespeeld moeten zijn zes maanden voor de start van het WK toernooi, dat voor september/oktober dit jaar op de kalender staat.

Hetzelfde reglement zegt dat Fide de match binnen vijf maanden na binnenkomst van een bankgarantie moet organiseren. Als extra complicatie geldt dat Kramnik zich van 16 februari tot 2 maart verbonden heeft aan het toernooi van Linares.

Vandaag zitten de twee zwijgende kemphanen tegenover elkaar achter het speelbord. Tegelijkertijd buigt het bestuur van de Fide zich in Atalya over de netelige kwestie. Als het hier slechts om een provocatie van Topalov gaat, kan zij een hele kostbare worden, compleet met veel handen schudden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden