Top vijf meest gelezen in 2010

null Beeld

Welke artikelen werden in 2010 het meest gelezen op deze site? En welke onderwerpen over politiek, Groen! en Religie & filosofie trokken de meeste aandacht? Een overzicht in vier top vijf-lijsten.

Ruim baan voor de waan van de dag]]>

Top 5 | Trouw.nl

Het grootste nieuws is niet altijd het meest gelezen nieuws. Niet een artikel over de verkiezingen, de financiële crisis of de WK-finale trok in 2010 het meeste bezoek, maar een bericht over een vrouw die tijdens een rechtszaak een verwensing uitte naar de verdachte die haar vader, broer, neef en huisvriend van het leven zou hebben beroofd.

Dat dit bericht zo hoog scoorde, heeft onder meer te maken met een verwijzig van Geenstijl. De reden dat juist ‘Nabestaande mag geen verwensing uiten’ aansloeg, heeft ongetwijfeld te maken met de kop die de nodige verontwaardiging oproept.

In de top vijf ook een prominente plaats voor ‘het nieuws van de dag’. De vulkaan in IJsland, de stormen van afgelopen zomer en de dood van acteur Antonie Kamerling vallen in deze categorie.

De combinatie politiek en islam kan traditioneel op veel bekijks rekenen. Dat het artikel ‘Halsema roept progressieven op tot islam-kritiek’ een derde plaats haalt, heeft vooral te maken met de hoek van waaruit deze kritiek komt.

1. Nabestaande mag geen verwensing uiten

2. Activiteit vulkaan IJsland neemt toe

3. Halsema roept progressieven op tot islam-kritiek

4. KNMI: Extreem weer op komst

5. Acteur Antonie Kamerling overleden

Wat nu? geen Wilders?]]>

Top 5 | politiek

Waar is de man die dit jaar twee verkiezingen won, die het middelpunt was van maatschappelijk debat en door reageerders van deze site zo veelvuldig op het schild werd gehesen? Geen Geert Wilders in de top vijf.

Wel Femke Halsema. Op één en twee zelfs. Niet dat het ook maar iets zegt over haar populariteit. Integendeel. Wie wel eens een blik werpt op de lezersreacties, ziet dat het woord ‘rode lap’ meer van toepassing is. Maar rode lappen blijken lastig te weerstaan.

Een politieke hoofdrolspeler die wel in de top vijf staat is Mark Rutte. De eerste formatiepoging over rechts was nog maar net mislukt of Rutte kondigde aan een ‘proeve van een regeerakkoord’ te gaan schrijven. Een proeve naar links, het centrum, of rechts? Een keuze voor het laatste zou grote risico’s inhouden.

De verkiezingen en formatie waren geen succes voor Job Cohen en de PvdA. Spijt over zijn eigen optreden tijdens de formatie, had Cohen overigens niet. De hand in eigen boezem, waarover in de kop van nummer 4 wordt gesproken, betrof het chagrijn tussen zijn partij en het CDA.

Ondanks dat chagrijn wilde een stroming binnen het CDA liever verder met de sociaal-democraten dan met de PVV. Fractieleider Maxime Verhagen zag elke dag dat het CDA-congres nader kwam, het aantal kritische prominenten toenemen. Zij roerden zich, in media en op het congres, maar verloren de stemming van een tweederde meerderheid.

1. Halsema roept progressieven op tot islam-kritiek

2. Balkenende grootste 'slachtoffer' Halsema

3. Mark Rutte loopt grote risico’s

4. Cohen: hand in eigen boezem steken

5. Welke CDA'ers keren zich tegen de rechtse coalitie?

Klimaatcritici en groen doen met resultaatgarantie]]>

Top 5 | Groen

‘Onzin dat de aarde opwarmt! En als dat wel zo is, dan is het in ieder geval niet de schuld van de mensen. ‘ Dat is de mening die de klimaatcritici graag en luid verkondigen en die ook in de reacties op Trouw.nl veelvuldig is terug te zien. Het klimaatthema blijft actueel en controversieel. Dus is het niet verwonderlijk dat vier van de vijf best gelezen artikelen direct of indirect te maken hebben klimaatverandering.

De vreemde eend in de bijt is het artikel op positie nr 2 waarin wordt beschreven hoe de tijdsbepaling van een seconde is veranderd door een aardbeving bij Chili. Natuurrampen en wetenschap zijn populaire onderwerpen, maar naar de werkelijke reden waarom dit artikel zo goed werd gelezen kan alleen maar worden gegist.

In de reacties buitelen klimaatcritici over elkaar heen. De Dodo is toch door de mens uitgeroeid? En wat heeft ‘de CO2 hoax’ er in vredesnaam mee te maken?

Op nummer 1, 4 en 5 staan stukken die gaan over verantwoord leven en wat je als consument kunt doen om je ecologische footprint te minimaliseren. Leuk, maar het wordt pas echt interessant als blijkt dat de ondernomen acties totaal nutteloos zijn. Een ecologische wasbal (nr 1) die helemaal niet werkt, of gescheiden plastic afval dat voor vijftig procent alsnog in de verbrandingsoven belandt (nr 2). Kennelijk willen we graag groen doen, maar wel met vooraf gegarandeerd resultaat en een ruim slagingspercentage.

1. Ecobal bespaart waspoeder, maar wast ie eigenlijk wel?

2. Aardbeving geeft aarde een zetje

3. De dodo had last van een opwarmend klimaat

4. Helft ingezameld plastic verbrand

5. De vegetarische slager

Van anti-islam tot de herkomst van joden]]>

Top 5 | Religie & Filosofie

Een strijder die het werkelijke gevaar van de islam boven tafel wil krijgen, een ex-slager die al bij leven als een heilige wordt gezien, een schrijver van liederen die op de zwarte lijst van de rk-kerk terecht komt, een filosoof die bewijst dat Nederland hufterig is en een microbioloog die zich verdiept in het DNA van joden. Deze vijf mensen, en de boodschap die zij uitdragen, trokken dit jaar de meeste aandacht op Religie & Filosofie.

De rol van de islam in de Nederlandse samenleving is een niet weg te denken onderdeel van debat. In onze top 5 van meest gelezen artikelen op het gebied van religie en filosofie staat het zelfs helemaal bovenaan.

"De profeet Mohammed is een moordenaar, een terrorist en een polygamist." Het is een citaat van een joods-christelijk pastor die in een interview met Trouw uitlegt waarom hij optreedt als spreekbuis voor orthodoxe christenen die huiveren voor de islam. De man die jodendom als de ware bron van het christendom ziet en vindt dat de kerk is verheidenst, omschrijft Allah als ‘een duivelse manifestatie’. Toch wenst hij moslims in Nederland niets slechts toe. Hij wijst erop dat niet de mensen, maar ‘de islam als systeem fout is’.

Uiterlijk van joden

Het onderwerp jodendom komt uitgebreid terug op plaats vijf van de top, in het artikel ‘DNA wijzigt joodse geschiedenis’. De eeuwenoude discussie naar de herkomst van joden roept regelmatig heftige reacties op, omdat hij de nationale mythe van de staat Israël raakt: die van verdrijving, diaspora en terugkeer. Maar de vraag is helder: stammen de grote joodse gemeenschappen in de wereld af van het oude volk Israël of van bekeerlingen?

De microbioloog kwam op het idee om dit te onderzoeken nadat hij in Israël Joden tegen kwam met een sterk Indiaas uiterlijk. Hij vroeg zich af waarom zoveel joden er zo weinig Midden-Oosters uit zagen. Want waarom zijn er zo veel blonde Asjkenazische, Oost-Europese joden? En waarom ogen Marokkaanse joden zo Marokkaans en Chinese joden zo Chinees? Hoe kunnen mensen, wier voorouders tweeduizend jaar geleden één volk vormden, zo verschillen?

Naast islam en jodendom krijgt een derde wereldreligie, namelijk het christendom, alle aandacht. Twee artikelen, respectievelijk op plaats twee en drie in de top vijf, gaan over protestantisme en de rooms-katholieke kerk.

De heilige en de dichter

Het artikel over de ultra-orthodoxe dominee en oud-slager die bij leven gezien werd als een heilige, ‘een soort Petrus’, werd door de bezoekers van trouw.nl bijna net zo gretig gelezen als het meest favoriete stuk, het eerder genoemde artikel over de islam. De 85-jarige predikant die op 8 juli de laatste adem uitblies, had dan ook een bijzondere staat van dienst in gereformeerde kringen.

Op plaats drie staat een artikel over een andere bekende, namelijk de invloedrijkste liturgische dichter van katholieken huize. Censors van de rooms-katholieke kerk hielden begin dit jaar een grote schoonmaak en gooiden een groot aantal werken uit haar liederenbestand. Zo ook de populaire kerkelijke gezangen van deze, bij velen geliefde, schrijver. De liederen zouden ‘te weinig gericht zijn op aanbidding’.

Asociale middenklasse

In het enige artikel in de top waarbij het niet om religie draait, wordt het gedrag van Nederlanders in de publieke ruimte onder de loep genomen. In dat interview, dat op plaats vier staat in de lijst, legt een filosoof en schrijver, die in jaren negentig ‘de hufterigheid’ in de Nederlandse samenleving nog bagatelliseerde, uit dat ‘de emancipatie van het gevoelsleven’ uit de jaren zestig finaal is doorgeslagen.

Zelfs in de middenklasse, stelt de onderzoeker, is goed gedrag ver te zoeken. De beter opgeleiden bestreden vroeger asociaal en niet passend gedrag. Nu lopen ze voorop in groeiende golf van Nederlandse hufterigheid: “Veel van deze mensen hebben een kort lontje. Ze zijn veeleisend, ze willen snel bediend worden en bij tegenslag gaan ze over de rooie.”

1. ’De Koran is gewoon gif’

2. De dominee die bij leven al heilig was

3. Censors van bisschoppen schrappen Oosterhuis

4. ’Hufterigheid is de norm geworden’

5. DNA wijzigt joodse geschiedenis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden