’Top van Stork weigerde dialoog met hedgefondsen’

„De handelwijze van Stork is wanbeleid”, zei de advocaat van Centaurus en Paulson. „De grootaandeelhouders handelen in strijd met de redelijkheid en billijkheid”, stelde de raadsman van het industrieel conglomeraat.

Het was fijnproeven voor juristen, gisteren bij de Amsterdamse Ondernemingskamer, waar advocaten van Stork en zijn grootaandeelhouders Centaurus en Paulson recht tegenover elkaar stonden. Het conflict – in de kern een geschil over de strategische toekomst van Stork – draaide in de rechtszaal vooral om de rechtmatigheid van de beschermingsconstructie die Stork heeft opgericht om zich de hedgefondsen van het lijf te houden.

Het waren Centaurus en Paulson die om de zitting hadden verzocht: alleen de rechter kan immers voorkomen dat de hedgefondsen op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van aanstaande donderdag monddood worden gemaakt. Als de beschermingswal die is opgeworpen voor de rechter door de beugel kan (Stork heeft de stichting Stork cumulatief preferente aandelen laten uitgeven) zullen de hedgefondsen onvoldoende stemrecht hebben hun liefste wens uit te voeren en de raad van commissarissen naar huis te sturen. „Wij streven geen zeggenschap na over Stork”, aldus de advocaat Jan Willem van der Staay. „De uitgifte van preferente aandelen, is daarom ongeoorloofd”.

Van der Staay sprak van een ’vertrouwensbreuk’ tussen raad van commissarissen en aandeelhouders. Hij stelde dat de top van Stork in het afgelopen jaar stelselmatig had geweigerd de dialoog te zoeken met de grootaandeelhouders over strategische kwesties. De Angelsaksen zien Stork graag gesplitst worden, en zich toeleggen op de vliegtuigindustrie. Stork vindt deze strategie niet deugen, en wil naast zijn Aerospace-divisie ook zijn divisies Technische Diensten en Voedselsystemen vasthouden.

Stork heeft een aan de hedgefondsen diametraal tegenovergestelde visie op aandeelhoudersrechten. Bij de machinebouwer wordt het gedrag van Centaurus en Paulson, die als korte-termijnbeleggers worden gewantrouwd, als een ’overval’ beschouwd, waartegen de zwaarste middelen mogen worden ingezet. ’In beginsel’ mogen aandeelhouders hun eigen belang nastreven, maar in Nederland zijn het de raad van bestuur en de commissarissen die handelen in het belang van de vennootschap, zei de advocaat van Stork, Ruud Hermans. „Ze mogen niet klakkeloos de wil van de aandeelhouders uitvoeren.”

In de ogen van Stork maken Centaurus en Paulson misbruik van hun feitelijke macht. „Het voorstel de commissarissen te ontslaan en de handelingsvrijheid van het bestuur statutair te beperken, moet worden aangemerkt als een uiting van de wens op de stoel van het management te gaan zitten. De uitgifte van de preferente aandelen is dus geoorloofd”, zei advocaat Hermans.

Op de aandeelhoudersvergadering van 5 september vorig jaar, „de plaats bij uitstek voor een dialoog tussen aandeelhouders en bestuur”, gaven de twee hedgefondsen niet thuis. „Wie gaat er nu de dialoog uit de weg?”, vroeg advocaat Hermans zich af. Uitspraak: volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden