Top van het bedrijfsleven leert jeugd solliciteren

werk | Reportage | Grote bedrijven gaan jongeren aan een baan of stageplek helpen. De actie ging van start met sollicitatielessen.

INGRID WEEL en REDACTIE ECONOMIE

De stropdas is af en de spijkerbroek aan. De vergaderzaal van Nestlé in Amstelveen werd ingeruild voor een klaslokaal op het ROC van Amsterdam College Zuidoost. Nestlé-topman Marc Boersch heeft tijd vrijgemaakt om zeven ICT-studenten een sollicitatietraining te geven. Hij heeft er zichtbaar plezier in. "Dit geeft me zoveel energie."

De jongens zijn aanvankelijk niet erg onder de indruk van de gastdocent. Ruim op tijd waren ze wel, dat was hen op het hart gedrukt. Maar ze zitten onderuitgezakt, enkelen nog met de jas aan, gelaten achter de tafeltjes te wachten op wat komen gaat. Slechts één van hen heeft zoals was gevraagd een cv opgesteld en opgestuurd.

"Bedankt voor die ene", begint Boersch positief. "Wij krijgen elke dag wel een stapel cv's binnen. Wat denken jullie dat het voor ons aantrekkelijk maakt om een brief te lezen?" Weet niet, mompelen de jongens. Boersch probeert het nog eens: "Waar zullen wij op letten?" Spelling, zegt een van de studenten. En daar kan de topman wel wat mee. Hij woont zelf nog maar drie jaar in Nederland en de beheersing van het Nederlands is nog niet perfect.

Voor deze groep staat ook de topvrouw van uitzendketen ManpowerGroup Nederland, José Brenninkmeijer. In totaal hebben tien multinationals, waaronder ook IBM, Cargill en LinkedIn, zich aangesloten bij de 'Alliance for YOUth'. Die probeert de komende drie jaar meer dan drieduizend jongeren aan een baan te helpen. Voor ruim vierduizend wordt een stageplek geregeld, om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Zelfs een snuffelstage kan al helpen, zeggen de multinationals. Dan zien jongeren hoe het op de werkvloer gaat. Dan staat er ook een groot bedrijf op hun cv. Dan hebben ze iets te vertellen tijdens een gesprek. Boersch: "Veel jongeren hebben weinig zelfvertrouwen, kijken de werkgever niet aan. Door ze mee te laten lopen, groeit hun eigenwaarde."

De zeven jonge Amsterdamse ICT-studenten gaan na wat tips - let op je houding, je uiterlijk, spreek duidelijk en toon interesse - het sollicitatiegesprek oefenen. Ook als het niet zo goed gaat, zijn er lovende woorden van Boersch. "Jij bent echt een coole jongen. Je spreekt langzaam, dat zou mijn zoon echt cool vinden." Brenninkmeijer is iets strenger: "Je moet wel echt gemotiveerd zijn hè? Je moet de ander zien te overtuigen."

Als er vier jongens zijn geweest, besluit Boersch een keer de werkzoekende te zijn en mogen twee studenten doen alsof zij de werkgever zijn. De CEO speelt een ongeïnteresseerd ongemanierd kereltje. Hoi, zegt hij, zonder een hand te geven. "Ik zoek werk. Ik hou wel van een flexibel bedrijf. Dus dat ze niet boos worden als je te laat komt, snap je." De mbo'ers kunnen hun lachen bijna niet inhouden.

"Oké, we willen u een tweede kans geven en nog een keer afspreken, maar dan moet u zich wel voorbereiden. U weet nu niet eens wat voor product we hier maken", zegt de 16-jarige Abdellah die helemaal in zijn rol opgaat. Zijn medestudenten weten na afloop precies aan te geven wat Boersch verkeerd deed. En daarmee is de les van de topbestuurders geslaagd. "Als die jongens nu weten waar ze op moeten letten, dan was dit zeker nuttig."

Met de Alliance for YOUth denkt Boersch echt wat te kunnen betekenen. "We zijn tien hele grote bedrijven. Als het in onze genen komt om werkloze jongeren te helpen dan maakt dat verschil." Brenninkmeijer sluit zich daar bij aan. "Het is zo belangrijk om werk te hebben. Niet alleen voor een inkomen, het bepaalt ook je sociale leven. En het zorgt voor waardigheid." De topvrouw van Manpower is tevreden: "Ik vind dit echt een waanzinnig mooie dag."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden