Top tussen Kim en Poetin lijkt vooral symbolisch

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert een erewacht na zijn aankomst in Vladiwostok. Beeld EPA

Noord-Korea blijft zichzelf internationaal profileren. Maar behalve prestige lijkt er niet heel veel te halen op de top met de Russische president Poetin. 

Misschien blijkt achteraf wel dat de totstandkoming van de top tussen de Russische leider Vladimir Poetin en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un op zichzelf het belangrijkste wapenfeit was. Die vergde een flink staaltje internationale samenwerking.

Kim vervoert zich namelijk bij voorkeur in een van zijn gepantserde luxetreinen, maar die passen niet op de bredere Russische rails. Nadat hij de ‘Vriendschapsbrug’ tussen de twee landen was gepasseerd, moesten er dus nieuwe onderstellen worden gemonteerd. Vervolgens bleek de poort van het treinstation in Vladiwostok, waar de top plaatsvindt, niet hoog genoeg voor de limousine van de Noord-Koreaanse leider. Russische ingenieurs groeven de ingang inderhaast twintig centimeter uit.

Trump

En dus zitten ze donderdag tegenover elkaar, Poetin en Kim. Bovenaan de agenda staat, volgens het Kremlin, denuclearisatie. Maar in dat taaie dossier lijkt geen een betekenisvolle doorbraak te verwachten, twee maanden nadat de ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Trump in een mislukking eindigde.

Er zal wellicht een symbolische verklaring vol goede wil komen. Noord-Korea kan daarmee aan de VS laten zien dat het nog andere internationale vrienden heeft. Rusland wil zich altijd graag profileren als internationale grootmacht: tot 2009 praatte het in het ‘zeslandenoverleg’ mee over Noord-Korea, maar sinds dat in 2009 strandde, staat Rusland in de Noord-Koreaanse kwestie aan de zijlijn.  Maar hoe je het ook wendt of keert, zolang China en de VS niet meepraten, blijft het in geopolitiek opzicht een beetje een b-interland.

Noord-Korea zal vooral in economisch opzicht zaken hopen te doen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een nieuwe brug voor wegverkeer tussen de twee landen. Maar voor er serieus handel gedreven kan worden over zo'n brug, moet er eerst een olifant uit de kamer worden gejaagd: de internationale sancties tegen Noord-Korea.

Economische sanctie

En hoewel Rusland mee kan praten over de hinder die je als land van economische sancties kunt ondervinden, stemde dat land, als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, ook voor de sancties tegen Noord-Korea. Het afgelopen jaar liet minister van buitenlandse zaken Lavrov weten dat de sancties wat Rusland betreft wel wat milder kunnen, als beloning voor de verzoenende geluiden die de afgelopen tijd uit Pyongyang kwamen, en veel experts verwachten ook op deze top een oproep in die richtingMaar uiteindelijk heeft Rusland ook geen zin in een onvoorspelbare kernmacht aan de oostgrens. Als Rusland het echt oneens was geweest met die sancties, had het een veto kunnen uitspreken.

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland wel van dubbel spel bij die sancties. Zo werken er naar schatting zo'n 10.000 Noord-Koreaanse arbeiders in Rusland, die voor het regime van Kim een belangrijke bron van buitenlandse valuta zijn. Onder de nieuwe sancties moeten die eind dit jaar naar huis, maar de Amerikanen beweren dat er onlangs nieuwe contracten zijn uitgegeven. Ook zou Rusland, in strijd met internationale afspraken, brandstof leveren.

Misschien dat er, al dan niet voor een algemeen gehoor, nog wat doorgepraat wordt over zulke samenwerking. Maar voor zover die inderdaad plaatsvindt, is dat op kleine schaal, klein genoeg voor Rusland om het te ontkennen. Dat zal donderdag niet veranderen.

Lees ook: 

Trump en Kim breken vruchteloze top in Hanoi af

De topontmoeting van de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim is vroegtijdig beëindigd. Trumps gok om met Kim te gaan praten heeft vrijwel niets opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden