Top SNV stapt op na aanhoudende kritiek

SNV-directeur Dirk Elsen en Lodewijk de Waal, voorzitter van de raad van toezicht van de ontwikkelingsorganisatie, stappen op.

Dat is de uitkomst van een gisteren gehouden crisisberaad. De SNV, voorheen de Stichting Nederlandse Vrijwilligers lag al geruime tijd onder vuur. Elsen werd onder meer verweten dat hij te lang vasthield aan oude salarisafspraken en dat hij niet luisterde naar de roep in onder meer het parlement om salaris te minderen.

Elsen maakt nu, zo blijkt uit een verklaring van de raad van toezicht, plaats teneinde te voorkomen dat SNV aleen nog maar wordt beoordeeld op basis van zijn gedrag. De raad van toezicht heeft het ontslag aanvaard en waardeert het dat Elsen het belang van de organisatie stelt boven zijn eigen belang. Elsen wordt vooralsnog opgevolgd door Allert van Ham, momenteel de regiodirecteur Azië bij SNV.

Staatssecretaris Ben Knapen (ontwikkelingssamenwerking) vindt de nu genomen maatregelen "een eerste stap in een proces om de geconstateerde problemen bij SNV aan te pakken. De situatie bij SNV en de daarmee gepaard gaande reputatieschade dreigen de OS-sector in bredere zin te benadelen. Daar moet een einde aan komen."

Ingewijden hadden verwacht dat zowel de raad van toezicht als de complete directie zou opstappen. Van de raad van toezicht vertrekt alleen Lodewijk de Waal.

Net als Elsen kwam ook hij in opspraak. Hij zou ontwikkelingsgeld hebben gebruikt voor het maken van een tv-programma met daarin zichzelf op dienstreis in Tanzania. De extra kosten voor het tv-programma zijn gedragen door de omroep, zo stelt de oud-FNV-voorzitter, de kosten van de dienstreis door SNV. De Waal voelt zich in die mening gesterkt door een rapport van Ernst & Young. Hij levert zijn positie toch in omdat hij geen verdere discussie over zijn persoon wenst. Dat is schadelijk voor SNV, zo stelt De Waal. De teruggetreden voorzitter van de raad van toezicht vindt het geheel ten onrechte dat de SNV wordt afgeschilderd als een modderpoel.

Wie De Waal definitief opvolgt, is nog onbekend. Tijdelijk wordt zijn positie waargenomen door vicevoorzitter Emile de Haas. Of deze oud-topambtenaar en de overige vier leden in de raad van toezicht blijven, is afhankelijk van gesprekken met een nieuwe voorzitter over de gewenste samenstelling van de raad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden