Top Seoul eindigt in mislukking

amsterdam – De regeringsleiders van de G20, de twintig belangrijkste landen voor de wereldeconomie, zijn er niet in geslaagd de oplopende spanningen over de wisselkoersen weg te nemen. De tweedaagse top in de Koreaanse hoofdstad Seoul moet op dat punt dan ook als mislukt worden beschouwd.

Winst is er wel geboekt bij de regulering van het mondiale bankwezen. Zo heeft de G20 het zogenoemde Basel III-akkoord omarmd. Dat voorziet in het aanhouden van grotere buffers bij banken. Dat aanhouden van meer kapitaal moet ervoor zorgen dat bij een nieuwe crisis banken niet meer snel in nood verkeren en door overheden moeten worden gered.

De centrale bankiers die aan de wieg van het akkoord stonden, toonden zich eerder niet gevoelig voor kritiek vanuit partijen die zich richten op handelsfinanciering. Die vrezen dat er door grote buffers minder kapitaal beschikbaar komt om de handel te financieren. De kosten zouden oplopen en dat zou schadelijk zijn voor de wereldhandel. Het Basel-comité heeft altijd gezegd zich bewust te zijn van eventuele effecten op de handel, maar wenst de kapitaaleisen niet aan te passen.

In de slotverklaring van de G20-top werd door de deelnemers wel goedkeuring gegeven aan plannen om arme landen aan lagere financieringskosten te helpen voor hun handel.

Aan de vooravond van de top bestookten de VS en China elkaar met verwijten dat over en weer de koersen naar een niveau worden gedirigeerd teneinde de eigen concurrentiepositie te verbeteren. Amerikaanse pogingen China te bewegen de yuan op te waarderen, strandden. In een slotverklaring werd opgeroepen de rust te bewaren.

Er is afgesproken de onbalans in de wereldeconomie goed in de gaten te houden. Hoe dat moet gebeuren en welke maatregelen daaruit voortvloeien, is niet duidelijk. Overleg over de details moet in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden. G20-leiders riepen wel op de wisselkoersen meer te laten bepalen door de markt. Maar die tekst is te vrijblijvend om de financiële markten gerust te stellen dat een valutaoorlog kan worden voorkomen.

Opmerkelijke eensgezindheid was er wel over de kansen op een akkoord in de zogeheten Doha-handelsronde. Die besprekingen over liberalisering van de wereldhandel beginnen in 2001; tot op heden is er slechts op deelterreinen overeenstemming bereikt. Waar het optimisme op gestoeld is, blijft onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden