Maas

‘Top Rijkswaterstaat drukte dump van een half miljoen ton afval erdoor’

Medewerkers van Rijkswaterstaat tijdens de aanleg van een mobiele dijk bij de Paesplas.Beeld ANP

De top van Rijkswaterstaat heeft 'erdoorheen gedrukt' dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas in Gelderland. 

Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren. Dat meldt Zembla op basis van interne e-mails en documenten die het in bezit heeft en uit gesprekken die het onderzoeksprogramma heeft gevoerd met bronnen binnen en rond Rijkswaterstaat.

Volgens Zembla blijkt uit de documenten dat de vergunning verlenende ambtenaren door de top van Rijkswaterstaat meerdere keren 'onder druk' zijn gezet om het afval dat eerder was afgekeurd, tegen de regels in toch goed te keuren. 

Oud-minister Halbe Zijlstra zou zich met de zaak hebben bemoeid, schrijft de Volkskrant. Hij legde contact tussen de directie van het bouwstoffenbedrijf Bontrup en Rijkswaterstaat. Daar had hij goed contact met topambtenaren, aldus de krant. Bontrup had bergen van het afval liggen in de haven van Amsterdam en onvoldoende ruimte voor opslag.

Granuliet

Het afval waarom het gaat, heet granuliet. Dit komt vrij bij het bewerken van graniet en zandsteen. Ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland zouden hun zorgen hebben geuit over de effecten op het milieu van het storten van granuliet. Er zouden toxische stoffen kunnen ontstaan. Ook voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld uitte zijn zorgen tegenover Zembla : “Die plas staat in open verbinding met de Maas. En als er verontreinigende stoffen in zitten gaat het zich door het hele watersysteem verspreiden.”

In een reactie stelt Rijkswaterstaat dat granuliet onder voorwaarden goed en veilig te gebruiken is. “Mits aan alle eisen uit het Besluit bodemkwaliteit en de Waterwet is voldaan. In het geval van het project Over de Maas is dat het geval." Rijkswaterstaat erkent wel dat het proces van het toestaan van het storten van het granuliet ‘terugkijkend, wellicht beter had gekund’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden