Top rebellenraad Libië ontslagen

Mustafa Abdel Jalil stuurde de belangrijkste ministers de laan uit. Beeld reuters
Mustafa Abdel Jalil stuurde de belangrijkste ministers de laan uit.Beeld reuters

Mustafa Abdel Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië, heeft zijn belangrijkste ministers ontslagen. Dat meldde de woordvoerder van Abdel Jalil vanavond tegen een verslaggever van het persbureau AFP.

ANP/ Redactie

De NTC is de belangrijkste organisatie van de rebellen tegen het dictatoriale bewind van Muammar Kaddafi. De raad opereert vanuit de oostelijke stad Benghazi. Onlangs kwam onderlinge verdeeldheid bij de rebellen aan het licht, toen de belangrijkste militaire leider werd vermoord. Hij zou op eigen houtje gesprekken hebben aangeknoopt met Kaddafi.

Vetrouweling Kaddafi

Net als Jalil, die minister van Justitie was, maakte Younes tot voor kort deel uit van het regime in Tripoli. Hij behoorde zelfs tot de groep hoge militairen die de coup beraamde waardoor Kaddafi in 1969 aan de macht kwam. Zijn dood, die waarschijnlijk het gevolg was van een afrekening binnen de eigen gelederen, was een flinke tegenvaller voor de rebellen.

Waarnemers spreken van een politieke crisis binnen de feitelijke regering van Oost-Libië. Mahmud Jibril, die premier is binnen de NTC, gaat nu een nieuw kabinet samenstellen. Mohamed el-Kish, een andere belangrijke functionaris binnen de rebellenraad, bevestigde het nieuws. Volgens hem kunnen sommige ministers terugkeren in het nieuwe kabinet. Anderen zouden zeker niet meer in aanmerking komen voor ministersposten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden