TOP bereikt snel de bovengrens
Eerste optreden in Ahoy meteen goed voor korfbaltitel in finale tegen PKC: 21-19
Het grapje was vlot gemaakt. 'Nog geen week is Rob Meijer bondsvoorzitter en TOP is al landskampioen'. De 61-jarige voorzitter van TOP werd vorige week tot preses van de korfbalbond gekozen. Hij mag beide voorzitterschappen statutair zes maanden combineren, dus zat hij zaterdagavond als een ietwat gespleten persoon in een VIP-box in Ahoy.
Het leverde van de joyeuze advocaat geen partijdige uitspraken op, al kreeg TOP nog voorrang in zijn gemoed. Gelet op zijn inzet om met de Sassenheimse club tot de grootste hoogte te geraken, was dat begrijpelijk.
Meijer: "In 2005 hebben we bewust voor professionaliteit gekozen. We hebben een topsportmentaliteit gecreëerd. Spelers moesten offers brengen en Hans Heemskerk heeft er als coach lijn in gebracht. De technische staf werd uitgebreid, we trokken spelers van buiten aan, er kwamen meer sponsors en naamsverbinding. Met de gemeente spraken we af dat TOP het voorkeurrecht in de nieuwe sporthal kreeg. Daar hebben we eigen tribunes en baten we zelf de catering uit." Zijn rol? "Het bestuur was en is faciliterend aanwezig."
De laatste jaren gaf constante vooruitgang te zien, maar dat de ploeg de voor korfballers heilige grond van Ahoy mocht betreden, was toch even uniek als verrassend. Dat de opponent het voor de competitie nog afgeschreven PKC was, maakte de finalesurprise compleet.
Bij de Papendrechtse ploeg staat Jan de Jager als coach op het wedstrijdformulier, maar de trainingen worden verzorgd door Ben Crum. De vruchten van zijn kennis plukte het team zaterdag, al kwamen de spelers in de slotfase net tekort. Op de bank zag Crum het nagelbijtend mis gaan. Opspringen, wilde armgebaren, spelers voor instructie naar zich toeroepen, het was ongetwijfeld stimulerend en motiverend bedoeld, maar het baatte onvoldoende.
Crum vertrok drie weken geleden als werknemer bij de bond - tegen zijn zin met pensioen gestuurd -, maar hij kan het handwerk niet laten. Op zijn zeventigste is het grijze korfbalicoon nog even gedreven als tijdens zijn eerste coachbaantje, een halve eeuw geleden. Als trainer van PKC bouwde hij dit seizoen aan iets heel moois en de beloning vond hij in Ahoy.
Wat Crum technisch bij PKC deed, verrichtte Meijer organisatorisch bij TOP. Met Meijer aan het roer hoopt de korfbalbond een wankele bestuurlijke periode achter zich te laten. In zeven jaar spuwde de carroussel zes bondsvoorzitters uit. Het bestuur was weinig coherent, soms een duiventil, vaak afwezig, en volgens de criticaters vooral te afstandelijk, te weinig bevlogen. Eerst kwam de organisatie, dan het korfbal en daarna volgden de mensen, de vrijwilligers. Wie zich niet voegde, kon vertrekken. Het was al met al een kille tijd.
Of Meijer erin zal slagen daarin verandering te brengen, moet nog blijken, maar hij kent in ieder geval de korfbalcultuur en de korfbalhistorie. Als voorzitter van TOP (1971-1981 en 2001-2011) is hij een clubman, een aanpakker op de werkvloer, als voorzitter van de toenmalige afdeling Rijndelfland leerde hij mensen te binden en als voorzitter van de WK-organisatie in 2003 toonde hij zijn kwaliteiten van manager.
Als pauzezangeres trad Meijers dochter Leonie op die enkele maanden geleden de finale van RTL's talentenjacht The Voice Of Holland bereikte. Zo regeerde de familie Meijer zaterdagavond een beetje. Dus: 'Net bondsvoorzitter en zijn dochter staat al in Ahoy.' Inkoppertje.
Coaches Crum en Heemskerk kennen elkaar door en door
Ooit speelde TOP-coach Hans Heemskerk in de nationale ploeg van bondscoach Ben Crum. Zaterdag ontmoetten ze elkaar weer, in Ahoy, als opponenten. PKC overtuigde in de competitie vaak niet, werd niettemin vierde, wat recht gaf op play-offs. Dat daarin tweevoudig landskampioen Koog Zaandijk naar het tweede plan werd verwezen, wijst op een tijdige vorm, gegroeid zelfvertrouwen en een hecht collectief. En wie anders dan de gelouterde Crum heeft het in zich om die elementen bij een ploeg te bewerkstelligen?
TOP, met een gemiddelde leeftijd van 25,5 jaar, leerde zich kennen als een collectief dat verraste. Coach Heemskerk gaf het ruiterlijk toe: "Deze snelle stap voorwaarts kan eigenlijk niet. Ik snap het zelf niet. Het is toch echt geen kwestie van een toverballetje opgooien; ik ben geen David Copperfield. In mijn beleving zijn we helemaal nog geen topclub."
Heemskerk stond tweemaal eerder als coach in Ahoy, met Fortuna. Alle keren won zijn ploeg. Hij weet dus als geen ander hoe hij een team klaar moet stomen voor een finale. Zijn succes schrijft hij toe aan zijn stokpaardje: "Ik geef veel vertrouwen en van deze hechte groep kreeg ik dat terug."
undefined