Top Belgacom rolt ruziënd van conflict naar conflict

Van onze correspondent BRUSSEL - De top van de Belgische telefoonmaatschappij Belgacom raakt oververhit. Onregelmatigheden bij de opbouw van het mobiele telefoonnet en het dreigende debâcle van een eigen Gouden Gids zorgen voor hoog oplopende ruzies tussen directie en raad van bestuur van het overheidsbedrijf.

Terwijl de hoofrolspelers op vakantie zijn, houden de achterblijvers het vuur brandende. Vijf directieleden van Belgacom publiceerden een 'vertrouwelijke' brief aan verantwoordelijke minister Elio di Rupo om directeur Bessel Kok in bescherming te nemen.

Vernietigend

Deze Nederlandse Belg kwam onder vuur te liggen na een onderzoek naar de aanbesteding van het zeer succesvolle GSM-net voor mobiele telefonie. Kok zou daarbij al te royale vergoedingen hebben uitgedeeld aan verscheidene adviseurs. Adviseurs die vrijwel allemaal oude vrienden waren. Kok werd door de raad van bestuur niet direct de deur gewezen, maar kreeg de opdracht het te veel betaalde geld bij zijn vrienden terug te halen.

Het vernietigende rapport over die uitgaven was vertrouwelijk, maar werd zorgvuldig doorgesluisd naar de Belgische media. Door voorzitter van de raad van bestuur Benoâ Remiche, zeggen de directieleden van Belgacom. Remiche is Koks belangrijkste tegenspeler binnen de leiding van het overheidsbedrijf en zou hem onderuit willen halen.

Gouden Gids

Inmiddels ligt de voorzitter van de raad van bestuur zelf onder vuur. Hij zou ervoor gezorgd hebben dat Belgacom, zeer tegen de zin van Kok, volgend jaar de uitgave van de Gouden Gids zelf ter hand neemt.

Tot nu toe had Belgacom daarvoor een overeenkomst met de uitgever ITT Promedia. Voor die uitgever betekent het wegvallen van de Gouden Gids een zware klap. ITT Promedia kondigde dan ook aan met een eigen Gouden Gids te zullen komen.

Twee Gouden Gidsen voor België is te veel van het goede. De eigen gids van Belgacom zal een zware verliespost worden, vreest de directie van de onderneming.

De voltallige directie, met uitzondering van Bessel Kok zelf, eist in de brief aan Elio di Rupo het vertrek van voorzitter van de raad van bestuur Remiche. De minister heeft op die eis nog niet geantwoord, hij is aan het zeilen. Ook Kok en Remiche trachten te genieten van een vakantie.

Belgacom, voorheen RTT, werd drie jaar geleden omgevormd tot een zelfstandige overheidsonderneming. Het bedrijf staat aan de vooravond van een privatisering; de Belgische overheid wil maximaal 49 procent van de aandelen van de hand doen. Op termijn zal dat waarschijnlijk een gang naar de beurs betekenen. In Nederland ging KPN - met als tegenhanger van Belgacom PTT Telecom in de geledingen, dit jaar al naar de beurs.

Martwaarde

De Belgische regering wil eveneens dit jaar opbrengsten zien, het liefst door de verkoop van een minderheidsbelang in Belgacom aan een strategische buitenlandse partner. De affaires die de afgelopen weken binnen Belgacom oplaaiden, bedreigen niet alleen de posities van Bessel Kok en Benoît Remiche, maar zetten ook de marktwaarde van de onderneming onder druk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden