Top Belastingdienst keurde foute aanbestedingen goed

– De top van de Belastingdienst was op de hoogte van het verkeerd aanbesteden van diverse ICT-projecten. Tussen 1999 en 2006 zijn de regels voor 214 miljoen euro geschonden. Uit vergaderverslagen in het bezit van NRC Handelsblad bleek gisteren dat de leiding van de Belastingdienst akkoord ging met de handelswijze van haar automatiseringsafdeling, het Centrum voor ICT.

Van onze redactie politiek

Het management, onder leiding van directeur-generaal Jenny Thunnissen, stemde eind 2003 in met ’een strategische samenwerkingsovereenkomst’ met ICT-concern IBM. Dit contract leverde IBM opdrachten ter waarde van 2,2 miljoen euro op en had openbaar moeten worden aanbesteed. Dat geldt volgens de Europese aanbestedingsregels voor opdrachten boven 137.000 euro. Hierdoor ontstaat gezonde concurrentie.

Een woordvoerder van het ministerie van financiën noemt het ’logisch’ dat de belastingtop op de hoogte was: „De automatiseringsafdeling is ongeveer de ruggegraat van de Belastingsdienst. We hebben de opdrachten niet aan Brussel gemeld en dat hadden we moeten doen. Dan was het in orde geweest.” Het debat over de Europese regels speelt langer. Woensdag bleek uit een overzicht van de Algemene Rekenkamer dat de regering in 2006 voor 167,8 miljoen euro is ’afgeweken van de Europese aanbestedingsregels’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden