Top ABN Amro krijgt deksel op de neus

Salarisverhoging valt politiek slecht. Bank mag van minister nog niet naar de beurs.

De salarisverhoging die de top van ABN Amro zichzelf heeft gegeven zat bij minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van financiën als 'een graat in de keel'. Toen de Tweede Kamer hem daarover deze week ondervroeg leek het er nog sterk op dat hij er niks meer aan kon doen. Dat is feitelijk ook zo. Maar Dijsselbloem zet ABN Amro op een andere manier onder druk. Hij besloot dat de beursgang, die de top van de bank graag wil, even niet doorgaat. ABN Amro moet eerst 'rust en vertrouwen' herstellen.

Dijsselbloem gaf aan dat hij 'baalt' van de salarisverhoging. Hij heeft het de raad van bestuur van de bank afgeraden, maar het is volgens de regels toegestaan. In 2012 bepaalde de politiek, onder leiding van de vorige minister van financiën, Jan Kees de Jager (CDA), dat banken die in handen zijn van de overheid geen bonussen mogen uitkeren, maar wel het vaste salaris mogen verhogen met maximaal 20 procent. Dat laatste heeft de top van ABN Amro gedaan.

De complete Kamer reageerde afgelopen week boos op de salarisverhoging bij ABN Amro. De teneur: dat het volgens de regels mag, betekent nog niet dat je het ook moet doen. Onverteerbaar, vindt de PvdA. Niet alleen linkse partijen zijn verontwaardigd. Het is slecht uit te leggen als medewerkers van de bank al jaren op de nullijn staan, meent de VVD. Het CDA denkt dat ook verhoging van het vaste salaris in strijd is met de regels.

Dijsselbloem en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wilden gisteren niet zeggen dat het uitstel van het besluit over de beursgang een strafexpeditie is. Maar dat viel tussen de regels door wel te beluisteren. Zij lieten weten dat 'de discussie over de beloning aan de top ertoe heeft geleid dat de rust en het vertrouwen ontbreekt' om op dit moment te besluiten de bank naar de beurs te brengen.

Asscher zei na de wekelijkse vergadering van de ministerraad: "De bank is gered door de belastingbetaler. Dat betekent dat wij ook het klimaat toetsen om de bank weer te verkopen. Wij willen dat de bank zich rekenschap geeft van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er is de afgelopen jaren veel gediscussieerd over beloningen. Dat was niet voor niets. Wat de top van de bank heeft gedaan is juridisch en politiek afgedekt, maar wij vinden het merkwaardig gezien de onzekerheid die er is bij veel bankmedewerkers over hun baan en bij heel veel andere Nederlanders."

Het uitstel van de beursgang komt keihard aan bij ABN Amro. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, ex-VVD-minister van financiën werd pas donderdagavond laat geïnformeerd. In de top van de bank zitten ook ex-staatssecretaris Joop Wijn (CDA) en voormalig topambtenaar Kees van Dijkhuizen. Zij hebben kennelijk de politieke betekenis van hun salarisverhoging onderschat. ABN Amro dacht de bezwaren van Dijsselbloem te kunnen negeren en rekende erop dat de beursgang hoe dan ook zou doorgaan.

De bank werd in 2008, tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis, gered van de ondergang. De overname plus investeringen kostten minimaal 25 miljard euro. Verkoop op dit moment zou een verlies opleveren; Dijsselbloem becijferde de waarde eerder op ongeveer 15 miljard. Wie weet is de bank over een half jaar wel iets meer waard.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden