Top-50 van goede doelen opgesteld

amsterdam – Leprazending in Apeldoorn en Dark and Light in Veenendaal zijn, op het gebied van de gezondheidszorg, de beste goede doelen van Nederland. Hun projecten hebben de grootste kans op maximaal effect bij de doelgroep.

Beide organisaties, die in Azië, Afrika en Zuid-Amerika actief zijn in de bestrijding van lepra en vermijdbare blindheid, staan bovenaan de Trouw top-50 van goede doelen, die vandaag wordt gepubliceerd.

De ranglijst is ontleend aan een onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). Het gaat om een proef onder vijfhonderd goede doelen op het gebied van gezondheidszorg.

Het CIGD en het ECSP hebben bij de goede doelen informatie opgevraagd over de opzet van de organisatie, het niveau van transparantie en de manier waarop projecten worden aangepakt.

Die informatie is getoetst aan wetenschappelijke criteria die elk voor zich voorspellende waarde hebben voor de maatschappelijke prestatie van goede doelen. Zo neemt de kans op succes toe bij goede doelen die transparant zijn en de doelgroep betrekken bij strategie en ontwikkeling van projecten.

Ook samenwerking met andere organisaties en het inschakelen van experts bij het bedenken en halen van doelstellingen, zijn belangrijke criteria. Leprazending en Dark and Light scoren op al die terreinen het hoogst.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het directeurssalaris een rol speelt bij het voorspellen van prestatie, zegt Kellie Liket, onderzoekster van het ECSP. Als er al een verband is, dan zijn volgens Liket capabele directeuren die goed beloond worden, vaak effectiever. „Organisaties die veel geld besteden aan capaciteit en gezonde goede doelen zijn, besteden het overige geld efficiënter, halen beter hun doelstelling en hebben dus meer impact. Deze organisaties leveren over de hele linie meer per euro op.’’

Het meten of voorspellen van impact is één van de grootste uitdagingen in de goede-doelensector. Organisaties zoeken al jaren naar methoden om het effect van hun activiteiten te meten. Donateurs vragen ook om die informatie.

De Nederlandse Hartstichting liet in 2009 de maatschappelijke impact uitrekenen. Uit die studie, deels gebaseerd op aannames, bleek dat de organisatie in 25 jaar voor 334 miljoen euro had bijgedragen aan de daling van de maatschappelijke kosten van hartinfarcten. Op de Trouw Top-50 eindigde de Hartstichting op de 20ste plaats.

Voor het samenstellen van de top-50 selecteerde Trouw twintig vragen uit de lange lijst van het CIGD en het Erasmus Centrum. Twee organisaties die actief zijn in de begeleiding en opvang van mensen met schizofrenie, Ypsilon en de lokale Stichting Plus Wonen (Leusden) eindigden op de tweede plaats, gevolgd door de HIV Vereniging Nederland.

De gegevens uit het onderzoek zijn verwerkt in de Goede Doelen Monitor op de website van Trouw, www.trouw.nl/idealen. Daarin kunnen donateurs op basis van hun eigen voorkeur goede doelen selecteren.

DE VERDIEPING De beste goede doelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden