TOP-5 dans | SANDER HISKEMULLER

1. Mariinski Ballet Giselle en The Little Humpbacked Horse

2.Het Nationale Ballet Cinderella

3. Ann van den Broek The Red Piece

4. Club Guy & Roni Naked Lunch

5. Jan Martens Bis en La Bete

Soms móet je met dit soort lijstjes een beetje smokkelen. 'Cinderella' van Het Nationale Ballet ging in december 2012 in première, toch galmde het succes van deze nieuwe productie dit jaar door. In coproductie met San Francisco Ballet werd het sprookje een beeldende trip met personages van vlees en bloed.

In de moderne dans overtrof Ann Van den Broek zichzelf met 'The Red Piece': obstinate onrust, dwangmatig roffelende hakken en schrijnende bewegingssequenties als verbeelding van de condition humaine.

Op de verbeelding van William Burroughs junkenroman 'Naked Lunch' door Club Guy & Roni was het een en ander aan te merken, maar de lef waarmee de dansgroep verschillende disciplines samenbracht tot een Gesamtkunstwerk met pit en rock-'n-roll, is bewonderenswaardig en barstensvol potentie.

Jonge choreograaf Jan Martens, protégé van zo'n beetje alle productiehuizen die ertoe doen, maakte een tweeluik met dansvedette Truus Bronkhorst en actrice Joke Emmers. Hij keerde hun persoonlijkheid binnenstebuiten in solo's als langgerekte schreeuwen à la Munch.

Hét balletevent van 2013 kwam uit Sint-Petersburg. De vertolking van boerenmeisje 'Giselle', een proeve van techniek én fijngevoeligheid van prima ballerina Diana Vishneva, zal niet licht worden vergeten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden